dinsdag 8 maart 2022

Watertoren - 85. Almelo.

Eindelijk weer een watertoren en deze keer gingen we met de trein. Tjee, dat was lang geleden, want door al die corona maatregelen, dan wel, dan niet, horeca open, dan weer alles dicht krijg je zoiets van, laat maar. Maar manlief had deze al een tijdje in het vizier, ook omdat er in Almelo drie staan die allemaal vanaf het station te belopen zijn. Dat deden we, dikke jas aan dat wel, maar de zon scheen en dat was heerlijk.

Deze watertoren, op het terrein van Stoomspinnerij Twente, diende voor de opslag van bluswater. Het  bedrijf is in 1914 bijna geheel door brand verwoest. Deze brand kostte 10 levens (ergens anders las ik 5 levens) maar elk leven is er een teveel. Om dit in de toekomst te voorkomen is er in de twee jaar daarna een voor die tijd hypermodern gebouw neergezet, onder meer met een sprinkler installatie, met deze watertoren om de installatie van water te voorzien. Een tweede watertoren staat er aan de andere kant. De architect is AREND BELTMAN.
In het oorspronkelijke fabrieksgebouw is anno 1993 een bedrijvencentrum gevestigd, waardoor het interieur, met uitzondering van de constructie, ingrijpend gewijzigd is. Het exterieur is nog grotendeels gaaf. 

Bron Wikipedia.9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig exemplaar zeg. Ik heb in januari een hele lelijke in 's Gravendeel gezien. Toen ik wat opzocht daarover kwam ik op een website met veel foto's en lokaties van watertorens. Ik geef de link hierbij, maar waarschijnlijk kennen jullie hem al. http://home.planet.nl/~hansvw/water/body_towers.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die toren hebben we ook gezien, er waren toen heel veel bouwactiviteiten rondom. Wij hebben een lijst van alle watertorens in Nederland, maar toch bedankt voor de link.

   Verwijderen
 2. Om met Finkers te spreken. In Almelo is altijd wat te doen ... Er klapt een herinneringsluikje open. Hoe vaak ben ik daar in mijn jeugd niet langs gekomen vanaf en naar het station. Toch mooi dat het uiterlijk niet is veranderd. En dan moet de Sluiskade nog komen waar ik op latere leeftijd een paar jaar op kamers heb gewoond. Meer dan 10 jaar geleden dat ik er voor het laatst was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, dit model. Heb ik zoiets soms al meer op je blog gezien, Toos?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Marthy, dat heb jij goed gezien, kijk maar bij Watertorens, rechts op mijn blog dan kom je ze wel tegen.

   Verwijderen
 4. Verbaas me telkens weer dat er zo enorm veel verschillende
  torens te bewonderen zijn, deze spreekt mij qua vorm niet
  zo aan. Mooi alweer de 85e toren op naar nr:86.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie is dit. Heel apart zo’n rechte vierkante toren. Iedere keer weer leuk om er bij je te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen