woensdag 9 maart 2022

Watertoren - 86. Almelo.

Nadat we de eerste watertoren hadden bekeken en gefotografeerd, gingen we eerst lunchen. De zon scheen en het terras zat behoorlijk vol. Iedereen zat te genieten, maar wij kozen toch voor binnen, want er stond een behoorlijk frisse wind en als je dan wat langer zit dan voor alleen een kopje koffie, kan het toch minder aangenaam worden. Na de lekkere lunch liepen we naar toren nummer twee van die dag. 

Deze betonnen functionalistische watertoren is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd naar een ontwerp van de architect G Halbertsma en de ingenieur J. Buining. De toren is een kopie van een inmiddels afgebroken watertoren die in 1916 in Velsen (NH) is gebouwd. De watertoren is 38,1 meter hoog en heeft een betonnen reservoir met een inhoud van 750 kubieke meter. De vensteropeningen in de schacht zijn tijdens een restauratie in 1973 dicht gezet. Enkele jaren later is de blauw en grijze beschildering aangebracht om de vertikale geleding van de watertoren te benadrukken. Het is echt een gigantische toren als je er zo voor staat en het lijkt me heerlijk om daar bovenin te wonen. Het ziet er stevig genoeg uit en degene die de toren in 2016 kocht had allerlei plannen om de binnenkant bewoonbaar te maken. Hoop dat het hem is gelukt. 

6 opmerkingen:

 1. Wat een kolos maar het geeft mij niet het idee van een watertoren. Met een lift erin lijkt het met fantantisch wonen daar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Statig en rijzig... wat een gave foto's heb je gemaakt van deze watertoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi toch. Ik vond een krantenartikel uit 2018 over bewoning, geen idee hoe het er nu voorstaat.
  https://www.tubantia.nl/almelo/nog-even-geduld-en-dan-woont-gerwin-in-almelo-in-een-watertoren~aeef812a/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook wat van gelezen, maar er waren héél veel plannen en nog niet genoeg geld begreep ik. Hoop voor hem dat hij het beetje bij beetje toch heeft kunnen realiseren.

   Verwijderen
 4. PRACHTIG, deze toren vind ik echt super mooi, heel statig
  en aanwezig. Het lukt je steeds geweldig om deze torens zo
  mooi vast te leggen. In combinatie met de blauwe luchten
  komen ze helemaal volledig tot hun recht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een Prachtige toren is dit. Heel indrukwekkend en echt mooi op de foto gezet.

  BeantwoordenVerwijderen