dinsdag 6 oktober 2020

Watertoren 27 en 28. 's-Gravendeel en Strijen.

Vorige week gingen we fietsen in de Hoeksche Waard, op jacht naar watertorens. De eerste stond vlakbij de tennisbanen en voetbalvelden, waar we de auto konden parkeren. Rondom de toren was het een drukte van jewelste, er komt een nieuwe woonwijk, genaamd Bij de Watertoren. Nu was het een rommeltje, maar als het klaar is ziet het er aardig uit.
De watertoren is gebouwd in 1914 en ontworpen door architecten Visser en Smit, heeft een hoogte van 35 meter en een waterreservoir van 200 m³.
Het reservoir bestaat uit een met metselwerk opgevuld raamwerk van gewapend beton en rust op een bakstenen voet. De voet is voorzien van vier steunberen, afgedekt met natuursteen. De verschillende verdiepingen zijn aan de buitenkant herkenbaar dankzij een strook van donker gevoegde mondstenen.
Mondstenen zijn de bakstenen die in de oven vlakbij de vuurhaard lagen waardoor ze wat krommer en gesinterd zijn. Sinteren is het begin van smelten bij, in dit geval, klei.

We gingen verder naar de volgende watertoren, die staat in Strijen. Het was prachtig weer en zeker ook een mooi gebied om te fietsen. Deze toren is ook gebouwd in 1914 en eveneens door Visser en Smit, heeft een hoogte van 27 meter en had een waterreservoir met een inhoud van 150 m³. De watertoren is niet meer als zodanig in gebruik, maar wordt gebruikt als appartement. HIER kun je nog wat lezen over de huidige bewoners. 

Bij deze foto is goed te zien dat het ontwerp van dezelfde architecten is dan van de watertoren in 's-Gravendeel. 
Alleen heeft deze nu een soort van kraag gekregen bij de verbouwing. Daardoor hebben de bewoners wel een prachtig uitzicht, voor en achter en natuurlijk veel meer licht binnen. En dat lijkt me ook wel heerlijk.9 opmerkingen:

 1. Weer twee mooie aanwinsten, het is goed te zien dat beide
  torens van dezelfde architecten is. Het lijkt me best bijzonder
  om in zo'n watertoren te wonen, en die extra kraag geeft veel
  extra ruimte en inderdaad zoals je al schrijft een prachtig
  uitzicht naar alle kanten.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me geweldig om in zo'n toren te mogen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeger kwam ik wel eens in deze omgeving, maar natuurlijk nooit gelet op die mooie watertoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He, wat jammer dat ik niet wist dat je in de buurt zou komen. Ik woon in Puttershoek, vlakbij dus. Mijn dochter kijkt uit op de watertoren in 's-Gravendeel. Ik heb er nooit op gelet dat de torens op elkaar lijken. Leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was héérlijk om daar te fietsen, je woont in een mooi gebied.

   Verwijderen
 5. weer een prachtige toren Toos, je kunt wel een boekje uitbrengen inmiddels..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De toren met die kraag is wel een hele bijzondere. Erg leuk dat er zo'n oplossing is bedacht en mooi voor de bewoners natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie torens lijkt me wel leuk om in zo’n toren te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen