zondag 15 september 2024

Watertoren 195 - Boskoop.

 

De watertoren in Boskoop is een mooie toren geweest, geweest zeg ik, want hij is behoorlijk in verval geraakt. Ik las op internet, bericht uit 2022, dat het een gebed zonder eind is en dat de gemeente en eigenaar weer in gesprek zouden gaan over de staat waarin het rijksmonument verkeert en over meerdere containers die op het terrein zijn geplaatst. Het ziet er echt niet uit, voor de omgeving niet en voor ons om te fotograferen ook niet, erg jammer.

De containers staan recht voor de deur en je kon nergens echt goed bij.

De watertoren in Boskoop is een ontwerp van architect JAN SCHOTEL en is gebouwd in 1908, had een hoogte van 32,5 meter en een waterreservoir van 150 m³. In de volksmond werd hij 'De hoge hoed' genoemd, maar die 'hoed' is er al lang vanaf. 

Er was een bewerkte dubbele entreedeur in een rondboogvormige entree, maar die is vervangen door een eenvoudige rechthoekige deur, met in het spaarveld nieuw metselwerk. Niks van te zien, verdwenen achter de containers.
Boven de deur hangt een rechthoekige natuurstenen gevelsteen met het gekroonde wapen van Boskoop.
De torenschacht bestaat uit twee geledingen. de eerste geleding wordt afgesloten door een segmentboogvormige fries van rode VERBLENDSTEEN met natuurstenen aanzet- en sluitstenen.

Gelukkig kan ik toch nog iets laten zien van de eens zó mooie watertoren en vond ik nog een zwart-wit foto van hoe het eens is geweest.

bron Wikipedia en watertorens.eu








8 opmerkingen:

  1. Zonde dat zo'n monument niet beter wordt verzorgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch goed om ook juist dit aspect te noemen. Ik duim dat er nog wat gedaan gaat worden aan dit monument

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat is wel bij meer gemeenten zo het geval. Echt jammer, want de staat gaat alleen maar verder achteruit van zo'n toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach, zo’n mooie toren. Helemaal verwaarloosd, wat jammer toch. Hopelijk krijgt iemand het idee om er iets moois van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is zeker heel erg jammer als zo'n rijksmonument aan het verpauperen is. Hopelijk dat er toch nog eens iemand komt die
    er wat moois mee gaat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, wat jammer want het is een schoonheid geweest. Die lange smalle ramen zijn nog steeds mooi.

    BeantwoordenVerwijderen