Regelmatig fietsen wij door het Bossche Broek en laatst zag ik deze watermeter staan. Niet eerder was die me opgevallen, ziet er wel vrij nieuw uit maar, Joost mag weten hoelang die er al staat. Even van de fiets om eens te kijken hoe het met het grondwater is gesteld.Grondwater is water dat via neerslag, sloten, meren en rivieren in onze bodem is gezakt. Het is nodig voor een gezonde natuur en landbouw. Ook is het diepere grondwater de belangrijkste bron van ons drinkwater.
Het grondwater stond vroeger op veel plaatsen in Brabant te hoog voor landbouw en bebouwing. Daarom werd het teveel aan regenwater rechtstreeks via riolen, sloten en rivieren naar de zee afgevoerd. Hierdoor wordt het grondwater nu te weinig aangevuld. De grondwaterstanden zijn te laag en Noord-Brabant verdroogd steeds meer. Bovendien komen er door klimaatveranderingen langere periodes van droogte voor, waardoor verdroging van de bodem toeneemt.
De provincie, waterschappen en gemeenten nemen daarom maatregelen, maar we moeten het met elkaar doen, staat er dan bij, met een verwijzing naar HIER !
Het Bossche Broek is van oudsher een moerasgebied. De stad ligt op een zandheuvel met daaromheen graslanden. Het 'broek' blijft nat door kwelwater uit de Dommel en de Aa en door de lage ligging. Ook het grondwaterpeil is hier meestal hoger dan in het hoge en droge zuiden van Noord-Brabant. Het grondwater komt op verschillende plekken in het Bossche Broek als kwelwater omhoog. Je ziet dan bruin water met een 'film' erop. Dit zijn resten van ijzer. Hierdoor is er veel soortenrijk grasland met bijzondere planten.
Deze tekst staat op het informatiebord.
Hier op de plek waar we stonden, zit het grondwater gemiddeld tussen de 1,1 en 1,8 meter onder onze voeten.
Op de grondwatermeter.
Blauw: het grondwater staat hoger dan gemiddeld.
Groen: het grondwater staat gemiddeld.
Rood: het grondwater staat lager dan gemiddeld.
Het ziet er redelijk uit, maar deze foto is weer een paar weken oud, het had toen meer geregend, dus het zou nu wel weer anders kunnen zijn na al die hitte van de laatste weken.
De watermeter zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van het water en daar maak ik me toch wel zorgen over. Zeker met de berichten van de laatste jaren, over al het gif dat over het land wordt verspreid, denk aan glyfosaat en Joost mag weten wat nog meer en nu weer de meer dan toegestane lozingen van PFAS vanuit Duitsland.
Zoiets heb ik nog nooit gezien, maar wel heel mooi! Leerzaam stukje weer, Toos...
BeantwoordenVerwijderenGoed om er aandacht op te vestigen. Er wordt veel water verspild.
BeantwoordenVerwijderenGoed dat die meter daar staat. Op Texel staat er ook een en het is altijd weer spannend hoe het peil is.
BeantwoordenVerwijderenInteressant. En ja, ik maak me ook zorgen!
BeantwoordenVerwijderenGoed stukje, Toos. De gehele natuur staat onder druk in Nederland, heel zorgelijk.
BeantwoordenVerwijderenEen leerzaam stukje Toos, mooi om te lezen, er wordt heel veel water verspild, ook ik maak me daar zorgen over!!!
BeantwoordenVerwijderenMooie foto's en leerzaam blog. Heb zo een watermeter nog nooit gezien en is wel een goed iets om zo op te meten hoe de waterstand is in grond.
BeantwoordenVerwijderenEen mooie watermeter. Het is spannend met het waterpeil. Er is veel wat zorgwekkend is. Ook deze zomer toch weer veel extreme situaties gezien in verschillende landen.
BeantwoordenVerwijderenLeerzaam blog, hier in Friesland zullem ze ook zijn maar ik heb ze nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderenGroetnis Annie
Gelukkig valt het dit jaar mee met de grondwaterstand.
BeantwoordenVerwijderen