woensdag 27 september 2023

Watertoren 153 - Overveen.

 

Nou oké, hadden foto's van de watertoren in Zandvoort en waren toe aan koffie, maar niks hoor langs de boulevard was alles gesloten. Raar hoor, zou dat ook komen door het Formule-1 spektakel, was iedereen voorbereidingen daarvoor aan het treffen, bizar. Een tentje zagen we, maar dat stond ons niet aan, verder dus. We dronken pas wat bij het Duincafé bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Echt een leuke plek en een fatsoenlijk toilet ook nog. Nog een pluspunt, vlakbij de watertoren zouden we zijn, knooppunt 19, alleen wij zagen hem niet. Wat rondgelopen, even gevraagd aan een meisje dat daar in het Duincafé werkt, maar die reageerde met "een watertoren, wat is dat'' ?  Het duincafé heeft adres Zeeweg en de watertoren ook, maar we zaten aan de verkeerde kant van de provinciale weg en die snijd denk ik de Zeeweg doormidden. Maar goed, opeens zag ik de toren, nou ja een stukje dan, hoog tussen de bomen en helemaal omheind.

De watertoren in Overveen, gemeente Bloemendaal, is gebouwd in 1897-1898 en is eigendom van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Door zijn kantelen heeft de toren een kasteelachtig uiterlijk. 

De toren is een ontwerp van architect Jan Schotel, heeft een hoogte van 30,95 meter en  een opslagcapaciteit van 1200 m³. We moesten echt ons best doen om hier en daar een glimp op te vangen. De toren is bij uitzondering toegankelijk voor publiek, dus ik denk dat we maar terug moeten gaan bij open monumenten dag. 

(23-8)11 opmerkingen:

 1. Het komt me zo bekend voor, meneer Schotel heeft er vast meer ontworpen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nou altijd zo; als je iets zoekt om koffie te drinken is de boel dicht of vind je geen tentje. En anders wordt je er mee overspoeld...
  De watertoren staat wel verscholen achter de bomen hoor, maar ik zie de 'kasteeltoren'...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat je zegt, net een kasteel. Doet zelfs een beetje geheimzinnig aan met al dat bos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat je er zo weinig van kunt zien. In een ander seizoen is het misschien beter. Ik maak regelmatig van de satellietbeelden van google maps gebruik om de omgeving te verkennen al ik iets specifieks wil bekijken/fotograferen. Ik zocht nog even en zag dat er iemand een blog heeft geschreven over een excursie erop met beelden erbij. https://www.wandelvrouw.nl/beklim-watertoren-overveen-natuurgebied-middenduin/ Maar de eigen foto's zijn het belangrijkste natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fietsen jullie toch een fijn rondje door Nederland. Op zoek naar watertorens

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is weer een mooie kloeke toren met die kantelen. Jullie hebben heel veel gefietst om zoveel torens te kunnen bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, dat kasteel wat een watertoren is. Beetje weinig zicht maar daar kunnen jullie niets aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad een toren heeft een kasteelachtig aanzien, heel mooi.
  Vind de toren een beetje sprookjesachtig zo tussen alle begroeiing.
  En wat vreemd dat in Zandvoort alle horeca gesloten was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer dat het zo moeilijk te fotograferen was! Ik dacht direct aan een kasteeltoren :-)
  En ook jammer dat alles toevallig dicht was daar in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen