maandag 25 september 2023

Watertoren 152 - Zandvoort.

 

Na de watertoren van Heemstede (23-8), fietsten we door naar die van Zandvoort. Onderweg, al kilometers van tevoren, stonden er borden met aanwijzingen waar fietsers, auto's, bevoorrading en zoal, heen moesten rijden om te parkeren voor het Formule-1 spektakel wat in dat weekend plaats zou vinden. Het was heel druk in het centrum, dus eerst even naar de watertoren en daarna maar wat gaan drinken langs de boulevard. Bij de watertoren was het ook een drukte van belang, er werd flink verbouwd. Prachtig uitzicht wanneer je daar boven een appartement hebt, maar niet weggelegd voor de 'gewone' man als ik de prijzen hoor.

Op dit bord staat te lezen: Dit gebouw, dat de op 17 september 1943 in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter opgeblazen watertoren vervangt, kwam tot stand in de jaren 1949-1952 onder het bestuur van Mr. H.M. van Fenema, burgemeester. Verder staan er de namen onder van de gemeenteraad.

De watertoren is ontworpen door architect J. Zietsma, heeft een hoogte van 48 meter en heeft of had twee waterreservoirs van 425 en 525 m³.
Gemeente Zandvoort droeg het eigendom van de watertoren na de oorlog over aan  het Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland. In 1997 fuseert het met het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). Sindsdien is de actieve rol van de watertoren in de drinkwatervoorziening gestopt. In 1999 kreeg de toren de status van gemeentelijk monument. Vanaf 2006 is de toren eigendom van een consortium bedrijven Watertoren Zandvoort CV. Bij de verkoop is in een raadsbesluit vastgelegd dat de toren niet gesloopt mag worden. Het belangrijkste bewijs van de oorspronkelijke functie, het in gietijzer uitgevoerde waterleidingsysteem en de pompinstallatie, is nog geheel intact.

Er stond een groot hek omheen, maar C, mocht toch even op de bouwplaats om wat foto's te nemen, alhoewel er niet erg veel te zien was. Een dichtgespijkerde voordeur en een gevel met kapotte ramen en op de onderste foto, rechts achter het muurtje was het opletten geblazen, want daar gaapte een diep gat. Maar goed, we hadden toch wat, nu nog maar een keer terug om te kijken wat men ervan heeft gemaakt. 
7 opmerkingen:

 1. Jammer dat de toren er zo verwaarloosd uit ziet. Toch is het een mooie toren, vooral die bovenste laag vind ik mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan hopen dat je bij iemand binnen mag kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze watertoren heb ik vaak gezien, omdat we jaarlijks met de Waardrenner naar Zandvoort fietsten (200 km.) Maar nooit van dichtbij. En ik heb nooit geweten dat deze de in de WOII vernietigde watertoren verving. Interessant om te lezen en toch aardig dat je man even op de bouwplaats mocht kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hem er best wat somber uitzien.. Misschien moeten ze hem eens opknappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind m een beetje saai. Wat fietsen jullie toch veel. En wat is het toch leuk om steeds maar weer te lezen welke torens jullie gezien hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vind het best een mooie toren maar jammer dat hij er gehavend uitziet.
  Wel heel attend dat je man de bouwplaats mocht betreden om wat
  mooie foto's te maken.

  BeantwoordenVerwijderen