dinsdag 19 september 2023

Watertoren 151 - Heemstede.

 

Er was weer een fietstocht gepland (23-8) want het weer was nog steeds heerlijk. Heemstede was in 1909 een overeenkomst aangegaan met de gemeente Amsterdam voor levering van duinwater uit het Amsterdamse duinwaterleidingcomplex aan de Leidsevaart. Jhr. A. Holmberg de Beckfelt te Amsterdam werd belast met het ontwerp en het toezicht op de uitvoering, onder hoofdleiding van J. van Hasselt (oud-directeur van Publieke Werken in Amsterdam). Holmberg ontwierp ook de  watertoren van Alkmaar. De uitvoering van het werk werd onderhands gegund aan de Hollandsche Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton te 's-Gravenhage, die al een dergelijk werk voor de Leidsche Duinwater-Maatschappij had uitgevoerd.

Tegen de zuidwestzijde van de toren is, waarschijnlijk omstreeks 1915, een pompgebouw toegevoegd, dat tegenwoordig niet meer als zodanig fungeert. De toren vormt nog steeds een onderdeel van een waterleidingsysteem. Het reservoir staat rechtstreeks in verbinding met het waterleidingnet en zorgt voor een constante druk op de leidingen. Het water in het reservoir dient als buffervoorraad.

De watertoren werd gebouwd in 1910-1911 en is gelegen aan de Nijverheidsweg nabij de ten noorden gelegen haven van Heemstede.
De toren heeft een hoogte van 41,35 meter en heeft één waterreservoir van 460 m³.

Deze watertoren is een belangrijk 'landmark' van Heemstede. Het pompgebouw is van functie veranderd. Het is van 1964 tot november 1978 gebruikt als openbaar badhuis en sinds 2017 het onderkomen van Historische Vereniging Heemstede Bennebroek (HVHB), hier wordt het archief beheerd en er zijn tentoonstellingen en activiteiten als koffie met HeerlijkHeden. 
HeerlijkHeden is een tijdschrift dat viermaal per jaar verschijnt. De naam verwijst naar de heerlijkheden Heemstede en Bennebroek, die in de voorbije eeuwen onder het gezag van een ambachtsheer stonden. De H, twee keer als hoofdletter geschreven, geeft aan dat het ook 'heden' nog 'heerlijk' is in deze plaats te wonen.8 opmerkingen:

 1. Wat een mooie toren. Keurig onderhouden, dat zie je meteen. In Heemstede kwam ik regelmatig maar de toren herinner ik me niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke watertoren. En ik vind die naam van dat blad HeerlijkHeden zo goed bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken de toren niet terwijl ik daar wel regelmatig in de buurt kom. Wij wandelen namelijk veel In de Amsterdamse waterleidin Duinen, kortweg de AWD genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik ken de toren niet, terwijl ik wel eens in Heemstede kom. Door jou ga ik er nu de volgende keer naar speuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie robuuste statige toren, de kleur lijkt af en toe
  wel van zilver, afhankelijk van de wijze van fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, het was nog prachtig weer om te fietsen vorige week!
  Wat een mooie watertoren met die 'vakken'...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een mooie toren die netjes wordt onderhouden. Op de laatste foto lijkt het een gezellig dorpshuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Strak geheel. Deze heeft weinig franje, maar dat maakt hem niet minder mooi.

  BeantwoordenVerwijderen