maandag 7 augustus 2023

Uitgenodigd.

De tafel was al gedekt en ik zie nu dat de soep al in de kommen zit, deze foto is dus later genomen want zover waren we nog niet. Het was koffietijd toen we kwamen en onze kleinzoon had een heerlijke aardbeien kwarktaart gemaakt. Voor de eerste keer helemaal zelf, heerlijk.

Hij heeft het eigenlijk altijd al leuk gevonden om wat in de keuken mee te helpen. Van jongs af aan al en dan vooral koekjes, cake en taart bakken. Het was, zoals altijd weer heel gezellig, na de koffie lekker bijkletsen onder het genot van drankje en een knabbeltje, tot aan de soep.
Dat was een heldere champignonsoep met van alles en nog wat erin aan kruiderij.


Na de soep, een tussengerecht : geroosterde rabarber met saffraan yoghurt en rozijnen.
Eet wel eens rabarber, maar nog nooit op deze manier, was heel verrassend. Jammer dat de foto is mislukt, maar gelukkig het gerecht niet.

Dochter en schoonzoon begonnen de hoofdgerechten af te maken en wij konden het allemaal mooi bekijken en aanhoren vanaf de keukentafel. Een lekker wijntje erbij en contact houden met de koks.
Deze pittige vega auberginesalade met sperziebonen en fêta (foto) en een gerecht van gebakken tonijn met mango en sriracha vinaîgrette vormde samen het hoofdgerecht. 

AUBERGINE SALADE (4 pers)
Olie om in te frituren - 1kg kleine aubergines, in lange repen van 2 cm dik - 500 gr sperziebonen - 3bosuitjes, in dunne lange reepjes - ½ bosje munt, blaadjes geplukt - ½ bosje koriander, blaadjes geplukt - fêta, verkruimeld - Sambal - evt. naanbrood voor erbij, of croutons om erover te strooien.

Frituur de parten aubergine in porties in 2-3 min. goudbruin en knapperig en keer ze halverwege. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.
Kook de sperziebonen in flink water beetgaar, giet ze af en leg ze direct in een kom met ijskoud water. Giet ze af en dep droog met keukenpapier.
Leg de reepjes bosui 5 min. in een kom met ijskoud water, zodat ze opkrullen. Giet af.
Doe naar smaak, en nu komt het, 4-6 el sambal in een grote kom en schep de aubergines, de sperziebonen hier mee om. Schep alles in een schaal en bestrooi met munt, korianderblad, bosui en fêta. Heerlijk met naanbrood.
N.B: DE 4-6 EL SAMBAL ZOU BEST EEN DRUKFOUT KUNNEN ZIJN, ½ EL WAS GENOEG IN ONZE BELEVING, DUS NAAR SMAAK ZEG IK DAN MAAR.

Het toetje wil ik jullie niet onthouden, chocolademousse, maar nu gemaakt van avocado en kokosmelk. Gezonde vetten en lactosevrij. Wij hadden chocolademousse op deze manier nog nooit gegeten, maar dat zal nu toch nog wel eens gebeuren, want we vonden het lekker. Daarom vroeg ik het recept en wie weet kan ik er een ander ook nog blij mee maken.

AVOCADO CHOCOLADEMOUSSE MET CHILI.
2 rijpe avocado's - 125 ml kokosmelk - 3el cacaopoeder - 80 ml ahornsiroop - 2 tl vanille - 1 tl kaneel - ½ tl chilipoeder of cayennepeper of meer als je van pittig houdt.
Haal de pit uit de avocado's en schep het vruchtvlees er met een lepel uit.
Doe het vruchtvlees in de blender en voeg hieraan toe de kokosmelk, cacaopoeder, ahornsiroop (honing kan ook) de vanille, kaneel en de peper en draai het tot een glad geheel.
Maak het gerecht niet te lang van tevoren, want de avocado kan verkleuren, niet heel snel want de cacao zorgt al voor de bruine kleur, maar laat het geen uren staan.
Onze dochter had er nog wat gehakte nootjes op gestrooid en geserveerd met twee bolletjes ijs en een paar aardbeien.









 

12 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke bijeenkomst. Jullie boffen maar met zulke goede koks in de familie. Leuk dat kleinzoon ook zo enthousiast is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er allemaal even smakelijk uit. Aan alles is aandacht besteed, dat zie je en dat hebben jullie ook geproefd. Wat een warm welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was een waar feest. Ziet er allemaal heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er overheerlijk uit allemaal. Momenteel doe ik een beetje aan de lijn, dus ik neem de recepten maar niet over 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Altijd leuk, zo'n feestelijke maaltijd en zo mooi en smaakvol allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een verwennerij voor jullie zeg Toos, en prachtige gerechten
    zie ik voorbij komen, en ze smaakte ongetwijfeld allemaal erg lekker.
    Geweldig zo'n fijn samenzijn met de familie, puur genieten!!!
    Allles is met zoveel liefde samengesteld en gestyled PRACHTIG!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo, dat ziet er even professioneel uit en vooral ook heel lekker...
    Ik ben ook blij met je recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gezellig zeg en wat ziet het er allemaal verzorgd en lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ziet dat er allemaal goed uit, heerlijk om op die maniet uitgenodigd te worden. Ik ben gek op chocolademousse maar moet wel lactosevrij eten dus een mooi recept voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat ziet dat er lekker uit en gezellig gedekt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er allemaal prachtig uit! En zo te horen was het ook lekker!!
    En de tafel mooi gedekt, daar houd ik van!!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmm dat ziet er allemaal heerlijk uit, gezellig zo’n etentje.
    Ook de tafel mooi gedekt, extra feestelijk. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen