zondag 27 augustus 2023

Watertoren 144 - Leiden.

 

Van Hazerswoude fietsten we naar Leiden, de tweede toren die maandag. Als er wat open zou zijn, dan eerst koffie in Leiden, anders eerst de toren. Het werd eerst de toren. 

Deze watertoren is ontworpen door architect W.C. van Manen en werd gebouwd in 1908, heeft een hoogte van 29,5 meter en heeft één waterreservoir met een inhoud van 1200 m³. Mede door bemiddeling van de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden kreeg de toren de status rijksmonument.

De watertoren staat ook bekend als de eerste watertoren met een skelet van gewapend beton. De toren is opgebouwd uit 12 grote betonnen palen (het skelet) waartussen de muren gemaakt werden. 
Watertoevoer naar het vroeger nog kleine Leiden kwam uit de watertoren in Katwijk. Maar de sterke groei zorgde ervoor dat die toren het niet meer aankon. Daarom werd deze gebouwd voor de Leidse Duinwatermaatschappij.
In 1993 werd de watertoren buiten gebruik gesteld. 
De watertoren is in 2010 door de gemeente verkocht. De nieuwe eigenaar heeft in maart 2013 vergunning gekregen voor een intensive verbouwing. Op het dak wordt een 12-kantige woning gerealiseerd. In de waterbak worden twee verdiepingen gerealiseerd voor slapen en werken. Door middel van het maken van openingen in de betonnen waterbak en buitenschil kan het daglicht binnen vallen. In het smalle deel (hals) van de toren worden 5 verdiepingen gerealiseerd voor B&B.
Of die plannen allemaal zijn uitgevoerd konden we niet goed zien (bron Wikipedia)





We vervolgden de route en hoopten een leuke koffieplek tegen te komen. En, is dat gelukt, jazeker wel. In het hart van het Leiden Bio Science Park dronken wij koffie in de Stal. Eens werd de Stal bewoond door HERMAN, de eerste genetisch gemodificeerde stier ter wereld. Inmiddels staat Herman in museum Naturalis en hebben wij er heerlijk op het terras genoten van koffie met écht een groot stuk appeltaart, onze magen waren goed gevuld. De dag was tenminste al een end gevorderd eer we eens aan een lunch begonnen te denken. 








6 opmerkingen:

  1. De toren staat echt te stralen in de zon. Wat een mooie weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, nou... wat jammer dat je niet eerst van die heerlijke punt en koffie kon genieten na zo'n fietstocht... Maar hij zal evenwel goed gesmaakt hebben...
    Deze watertoren heeft een prachtige vorm, en dan die ramen.. prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ook deze watertoren ken ik goed. Op de Hoge Rijndijk. Ik heb er vlakbij kort gewoond, gewerkt en kom er nog regelmatig langs. Hij is voor mij lekker bekend en ook mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Echt een PRACHTIGE toren Toos, en magnifiek ook de sprankeling
    van de kleuren. Vooral de onderste foto van de toren, echt super
    genomen, het lijkt wel abstracte kunst. Zo ook de heerlijke versnapering
    die me toelacht ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De uitstraling van de kleur steen in het zonlicht is magnifiek. Onderweg tijdens het fietsen, drink ik nooit koffie maar als ik die appelpunt mét zie, krijg ik trek (-:

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige watertoren, ik denk dat dit mijn favoriet gaat worden.
    Dat ziet er heerlijk uit, de appeltaart met slagroom. Die fietsen jullie er zo weer af ;) Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen