zaterdag 15 oktober 2022

Kijk omhoog, kijk omlaag.

 

Toen we gingen wadlopen, zaten we een weekend in een huisje in Lauwersoog. Niet ver van het Wad en niet ver van de stad, Groningen in dit geval. Daar zag ik deze muurschildering 14 bij 8 meter, gemaakt door Lotte Masker en Jonna Bo Lammers. Centraal hierop  staat Aletta Jacobs, de eerste afgestudeerde vrouwelijke arts en de eerste promovenda in Nederland. Helaas heb ik niet de gehele muurschildering erop staan, maar Aletta staat er wel twee keer op. Links staat zij als enige vrouw te midden van een groep mannen. Het geheel lijkt op een groepsfoto, waarbij opvalt dat de mannen  geen gezicht hebben, geen identiteit. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat we ons alleen Jacobs nog herinneren, de mannen zijn we inmiddels vergeten. Rechts, in het tweede portret, van een jongere Jacobs, draagt ze een T-shirt met de tekst 'Studying is for ugly girls'. Dit verwijst naar een citaat uit een artikel dat in 1871 (het jaar waarin Jacobs zich inschreef) in het Studenten Weekblad verscheen. Daaronder een tekst uit een brief die over Aletta Jacobs werd geschreven. Er werd gezegd dat alleen lelijke vrouwen zich bezig zouden houden met emancipatie en studeren. En nog steeds worden vrouwen afgerekend op hun uiterlijk. Daarom wilden de makers van dit kunstwerk deze tekst op een eigentijdse manier erin verwerken. Zou Jacobs vandaag de dag hebben geleefd, dan zou het goed hebben gekund dat ze op ludieke wijze gereageerd zou hebben op zo'n uitspraak, door er een T-shirt van te dragen. (bron kunstpuntgroningen.nl)

We keken ook nog omlaag en jawel hier ook een mooie putdeksel. De Martinitoren staat erop, maar dat is wel duidelijk10 opmerkingen:

 1. Weet niet zeker of mijn reactie is doorgekomen. Daarom opnieuw. Boeiend onderwerp je blog over de Aletta mural. Putdeksels heb ik in Noorwegen veel gefotografeerd. Deze is heel leuk ook. Groetjes, Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat Aletta zo onder de aandacht wordt gebracht. Dat kan m.i. niet vaak genoeg gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goede muurschildering zeg. Die heb ik gemist toen wij daar waren. Misschien nog eens terug gaan?! De putdeksel is mooi, grappig dat hij blauw is. Heeft iemand er verf over gegooid, of hoort het?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Mieke, de putdeksel was niet echt blauw, maar de lucht wel en het is de weerkaatsing daarvan op het metaal.

   Verwijderen
 4. Prachtig de muurschildering van Aletta Jacobs, deed me even aan vroeger denken. In 1963 was ik 16 jaar en wilde aan de pil, mijn ouders waren daar tegen maar dat maakte mij niet uit. Want in die tijd kon je door naar het Aletta Jacobshuis te gaan zonder toestemming van je ouders toch aan de pil komen. Een geweldige vrouw!!!
  De putdeksel vind ik ook erg mooi, vooral door de kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aletta Jacobs zo dicht bij het Academiegebouw, je zou zeggen betere plek is er niet. Dat putdeksel zit ook in mijn archief, al eens gebruikt in OP en Rond de Deur.
  Ik lees onder de reactie van Mieke dat de blauwe lucht weerkaatst, grappig effect op 'd Olle Grieze (bijnaam van de toren)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi die muurschildering en het verhaal erachter. Wat een leuke bijzondere putdeksel met de fraaie martinitoren. Mooi Groningen. Maar nu ga ik dus op putdeksels letten :)))(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wie goed rondkijkt naar alle kanten, ontdekt nogal eens wat...
  Wat een imposante muurschildering!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een interessant geschiedenis lesje, en een put deksel met afbeelding nog nooit gezien. Sportief wad lopen
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie muurschildering én een mooie watertoren.
  Leuk een andere stad bezoeken. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen