zaterdag 8 oktober 2022

Een rondje in de buurt.

Een paar dingen vallen mij op. 

De laatste jaren zien we hier in de buurt steeds vaker velden met Dahlia's.

Het lijken de bollenvelden wel, zo kleurrijk. 

Vroeger vond ik Dahlia's niet echt mooi, maar dat is veranderd. 
Misschien zijn er nu meer soorten, maar misschien komt het omdat ik er nu zelf wel eens een boeket van maak en dan in combinatie met andere planten. Ach ja, het kan verkeren, zoals Bredero al zei.

Vorig jaar zag ik dit voor het eerst, een akker met groenten en daartussenin witte bloemen. Mooi dacht ik, je ziet de laatste jaren wel rondom de akkers dat er banen gekleurde bloemen zijn ingezaaid, maar ik had het nog niet gezien dat men dat tussen de groenten deed.

Dit jaar zag ik het weer, nu op een andere akker in het dorp, banen witte bloemen tussen de prei. 

De bebloemde randen  zijn goed voor de biodiversiteit op en rondom het bedrijf te vergroten, trekken allerlei insecten aan die voor bestuiving zorgen en als natuurlijke plaagbestrijders fungeren las ik ergens. 

Ik kom hier regelmatig langs en hoop steeds dat  er iemand bezig is.

 Dan zou ik kunnen vragen of dit hetzelfde effect heeft, maar tot nu toe nog niemand gezien. maar ik blijf het in de gaten houden. 

11 opmerkingen:

 1. Het ziet er prachtig uit, die witte baan tussen al het groen. Volgens mij noemden wij het vroeger lepeltjeskruid, omdat de blaadjes op een lepeltje lijken. Maar wat ze voor nut hebben? Ik hoop dat je er achter komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's met herfstluchten. Hier zie je wel zonnebloemen rond het maisveld, verder in onze omgeving allemaal weiland. Nu zie je meer soorten dalia,s lijkt me.
  Had deze reactie op de telefoon gedan, maar denk dat er wat mis ging.
  Anders is het dubbel.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo prachtig die velden. Ik heb het hier nog niet gezien. Ik heb zelf wel dahlia's in de tuin. Het is wel bewerkelijk omdat je ze eruit moet halen in de winter maar dat heb ik er wel voor over. Groetjes Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij dahlia's moet ik altijd aan mijn oma denken. Ze had er stroken van in haar moestuin. Geen fan van geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk omgeving waar jullie wonen, beslist geen straf
  om daar te gaan wandelen. Grappig die witte stroken, ben ook
  benieuwd waarvoor ze dat doen. Dahlia's hebben altijd zulke
  duidelijke sprekende kleuren. Genieten omdat tegen te komen
  tijdens een wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Toos, ik kwam via Ferrara ook eens buurten bij jou want het is altijd leuk om eens te kijken wat andere bloggers zoal deelt. En dit blog vond ik heel mooi. Dat landbouwers bloemen er tussen zetten is heel mooi want dit trekt meer insecten aan en wellicht doen ze dit ook om op deze manier die plaaginsecten te bestrijden. Dan maken ze stroken tot 6 meter en deze trekken meer kruipende insecten en spinnen aan, en ook vliegende insecten als sluipwespen en zweefvliegen die ook weer de luizen eten. Die combinatie werkt goed voor de bestrijding van plaaginsecten zoals rupsen en luizen. Vogels én boeren profiteren dus ook van de stroken. Met één gewas op een veld als voedselbron is de kans op plagen groter. Groetjes, Tine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je hier kwam lezen en ook nog informatie gaf, dankjewel.

   Verwijderen
 7. Dahlia's zijn weer hip, denk ik... We hadden ze vroeger thuis ook en toen vond ik ze maar ouderwets. En nu vind ik ze leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is dit allemaal te zien in de omgeving van berghem? Waw wat mooi gr j.d

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert j.d, maar moet ik je kennen en heb je zelf ook een blog ?

   Verwijderen