maandag 25 april 2022

Watertoren - 89. Nijverdal.

Twee watertorens in Nijverdal staan er op onze lijst. De oude watertoren, gebouwd in 1912 en de nieuwe watertoren, gebouwd in 1925. We gingen eerst voor de nieuwe watertoren, de straat hadden we vrij snel gevonden, toen nog de toren. Heel de straat afgereden, van de ene kant naar de andere, maar geen toren. Vreemd, want als een toren gesloopt is staat het altijd erbij. Hij zou moeten staan op het terrein van Spinnerij Nijverdal, we zijn het nog gaan vragen aan de portier bij de poort, maar het was haar onbekend. Ze kende alleen de Oude watertoren. Toen sprak ik een man aan en die beweerde dat ze er alle twee nog stonden. Nou wij nog maar eens de straat op en neer, maar noppes !

Op naar de koffie dan maar, daar ook nog gevraagd aan het meisje dat ons de koffie bracht, mijn man liet haar een foto van de toren zien en zij dacht, aan het hek te zien dat er nu op die plaats een ander gebouw stond. Ze was heel behulpzaam en ging het binnen ook nog vragen. Nee geen Nieuwe watertoren meer. Nou dan zien jullie hier nu de Oude, gebouwd in 1912, gerestaureerd in 2010/2011, hoogte en inhoud onbekend. Wel bekend is dat hij is gebouwd in functionalistische stijl, er werd industrieel proceswater mee op druk gehouden. Hij staat bij het fabrieksterrein van de voormalige Nederlandse Stoom Blekerij, later Koninklijke Ten Cate. Op deze laatste foto zie je op de achtergrond nog een oud huis, waar de naam Ten Cate op de gevel staat. Sinds 2015 is de toren in gebruik bij een commercieel bedrijf, al was daar weinig van te zien.
 

8 opmerkingen:

 1. Wel gek. Maar ja: beter één dan geen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was speuren in Nijverdal. Jammer, want het was wel een fraai gebouw dat volgens Wikipedia is afgebroken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_watertoren_(Nijverdal)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Las ik achteraf ook, maar dat was deze keer te laat. Soms kijk ik van tevoren, soms pas als ik ga bloggen. Dit was de eerste keer dat we het zo troffen, mooi leermoment. Gelukkig was het prachtig weer dus dan maakt wat kilometers meer niet zoveel uit.

   Verwijderen
 3. speurneuzen je hebt er toch een gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Toos, ben benieuwd hoe mijn reactie erop komt want ik kan niet via google account reageren. Ik zet er mijn naam dus maar even bij.

  Jullie zijn lekker nuchter als jullie zijn koffie gaan drinken toen de 2e watertoren onvindbaar bleek.

  Groetjes, Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een beetje een saaie toren. Maar wel met een prachtige trap helemaal buitenom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit keer hadden jullie een echte speurtocht. Helaas leverde het geen mooie foto op, maar toch leuk om zo'n mysterie proberen te ontrafelen. Grappig trouwens dat de oude het langer volhoudt dan de nieuwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar dit is wel een heel bijzondere watertoren vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen