vrijdag 8 april 2022

Twee jaar later.....

Jaren waren we oppas oma en opa en brachten we de kleinkinderen naar school. Bij onze twee jongsten was er altijd inloop, we bleven dan een kwartiertje in de klas, deden een werkje met hen, rekenen, taal, nieuwsbegrip, woordpuzzel, nou ja noem maar op. Maar helaas, twee jaar geleden, was het ineens afgelopen. Het begin van de pandemie. 

Nu, twee jaar later kan het weer en toen ik van onze jongste kleinzoon hoorde dat er ouders (oma's mag ook)  gevraagd werden om mee te fietsen als begeleiding naar het duurzaamheidsplein, zei ik meteen ja. Hij zit nu in groep 8, dus het zou wel eens een van de laatste keren kunnen zijn. 

Ze kregen een rondleiding op het duurzaamheidsplein, waar kringloopwinkel, milieustraat en demontagehal allemaal bij elkaar zitten. Door al deze functies samen te voegen hoopt men minder afval over te houden en dat komt goed van pas bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Op het plein wordt op borden  duidelijk aangegeven welk afval je in welke container moet  deponeren. Het meeste materiaal wordt weer hergebruikt.

Van sloophout  en oude kapotte  meubels worden weer nieuwe gemaakt. In deze pot zitten korrels, gemaakt van plastiek tuinmeubels, waar men dan weer iets nieuws van maakt, zoals bijvoorbeeld deze balken, waar de container op rust.

Deze kleine container, iedereen kreeg er na afloop een mee naar huis, is er ook van gemaakt. Ik heb er nu pennen inzitten om te laten zien hoe klein hij is.

De naam, DUURZAAMHEIDSPLEIN, op de voorkant van de nieuwe demontagehal is opgebouwd uit letters van afval en gerecycled materiaal.

In de demontagehal worden onder andere wasmachines  helemaal uit elkaar gehaald en alle onderdelen meteen gesorteerd, glas bij glas, metaal bij metaal, bedrading wordt gestript, plastiek bij plastiek. hoe beter men hier sorteert hoe zuiverder het gerecyclede eindproduct eruit ziet.

Er zijn hier ook talloze mensen aan het werk met een afstand tot de arbeidsmarkt, ze tellen echt mee en het is belangrijk wat ze hier allemaal presteren. 

Alles wat binnenkomt voor in de kringloop winkel wordt gecontroleerd en zo nodig gerepareerd en schoongemaakt. Kleding wordt gesorteerd, lederen bankstellen die echt niet meer te gebruiken zijn worden uit elkaar gehaald, het hout word weer gebruikt en de stukken leer die nog wel goed zijn hangen in de winkel. Onze dochter heeft dat wel eens gekocht om een tas van te maken. 

Echt gigantisch, is de hoeveelheid kleding die er binnenkomt. Het was een geslaagde ochtend en ik heb één jongens in de groep wel vijf keer horen zeggen hoe gaaf hij het vond. Hij was er nog nooit geweest en zag best wel gave spullen staan voor zijn kamer. Nou zei ik dan moet je hier snel maar eens terug komen. Jazeker zei hij, vanmiddag al, want dan ben ik vrij. 





  
 


 

10 opmerkingen:

  1. Geweldig wat men daar doet! Als we nu eens over de hele wereld het zo zouden aanpakken.... Goed, laten er mee beginnen in heel Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superinteressant voor alle leeftijden om daar eens te kijken. Fijn dat zoiets weer mogelijk is om samen te doen. De ene kringloop is de andere niet. Hier ken ik heel verschillende soorten die ook allerlei spullen soms niet willen hebben. Dit is een hele goede waar jij geweest bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is echt geweldig Toos, dit is inderdaad de beste manier
    van hergebruiken. Dar is goed over nagedacht. Dat zouden ze
    inderdaad overal zo moeten aanpakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er súper uit Toos, dat zouden ze overal zo moeten doen hé, want wat gaan er véél mooie spullen zó maar weg.. doodzonde vind ik ..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heerlijk dat dit weer kan! Leuk dat je kleinzoon vroeg of je meeging, ja, het kan inderdaad zomaar eens de laatste keer zijn ;o)
    Het was vast leerzaam (voor oma ook?), goed dat de jeugd dit meekrijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is nog eens een super excursie! Voor jong en oud!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuke excursie, wij gaan eigenlijk altijd alleen maar wegbrengen, maar de foto van binnen (van de winkel) ziet er goed uit, misschien toch eens een kijkje gaan nemen :) Leuk dat je dat samen met je kleinzoon hebt kunnen doen. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit is in Oss.
    Leuk dat je even op mijn blog was.
    Zag dat jullie ook naar de kringloop waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zulke oma’s zijn altijd fijn voor een school. Fijn dat je meeging. Wat een groter complex daar. Leuk dat je ons alles laat zien. Ik denk dat de leerlingen zeker onder de indruk waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leerzame excursie. Ruim opgezette winkel, lekker overzichtelijk. Krijg zin om ook weer eens een rondje te doen.

    BeantwoordenVerwijderen