woensdag 6 oktober 2021

Watertoren - 67 - 68 - 69. Gouda - Bergambacht - Schoonhoven.

Voici, het vervolg van waar we gisteren waren gebleven, op weg naar de vierde toren van  die dag en we fietsten verder op onze route, naar Gouda. We konden er niet dichtbij komen omdat er een groot hek omheen staat. 

De watertoren in Gouda is gebouwd in 1883 en is een ontwerp van (daar hebben we hem weer) JAN SCHOTEL
De watertoren is 33,15 meter hoog en heeft een waterreservoir van 300 m³. 
De gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen in kruisverband. 
De schacht heeft een verticaal accent door de LISENEN tussen de rondbogige spaarvelden. 
Binnen de spaarvelden is om de andere een rondboogvenster aangebracht. 
In de top van elk spaarveld bevinden zich twee gekoppelde halfronde bogen, die in het midden op één kraagsteen samenkomen. 
In het boogveld erboven is steeds één rond venstertje aangebracht. 

Nog twee torens te gaan, maar dat is geen straf, want de omgeving waar we fietsen is supermooi, evenals het weer ! Heerlijk.

In deze omgeving staan echt veel watertorens, ongelooflijk. Voordat we met het fotograferen begonnen hadden we geen idee. 

Deze watertoren, in Bergambacht, is ontworpen door architect P.D. STUURMAN en is gebouwd in 1937. De toren is 40 meter hoog en heeft een waterreservoir van 360 m³. De toren is buiten gebruik sinds 1988.

In 1937 kwam de drinkwaterleiding voor de gemeenten Ammerstol, Stolwijk. Vlist en Berkenwoude gereed, waarmee dit gebied een van de laatste streken in Nederland was die op het waterleidingnet werd aangesloten.

Schoonhoven, dat werd de zesde en laatste watertoren van die dag en wat voor een. In 1901 werd deze toren gebouwd naar ontwerp van F.A. de Jongh Architect(en), voor het eerste waterleidingnet in de Krimpenerwaard. De watertoren is 50 meter hoog, heeft een ijzeren vlakbodem waterreservoir met een inhoud van 150 m³.

In de torenspits is een 6 m hoge ijzeren standpijp verwerkt waarmee in geval van nood extra druk op het systeem kon worden gezet. De watertoren is gebouwd in romantische deels in neo-Renaissance-, deels in 'chaletstijl' uitgevoerde trant. Zo zo, een hele mond vol en er komt nog meer. De watertoren is opgetrokken in baksteen - gemetseld in kruisverband met knipvoegen en afgewisseld met gepleisterde banden, hoekblokken, aanzet - en sluitstenen en consoles, hardstenen basementen, lateien en dorpels - op een twee lagen tellende onderbouw met de grondvorm van een Grieks kruis, waarin in oorsprong de machinekamer en de machinistenwoning waren ondergebracht en heeft rondom houten ronde raamkozijnen. Nou, de machinist had een aardig optrekje zal ik maar zeggen.
En wij, wij hadden een aardige fietsdag, echt een mooie route had manlief uitgezet en deze heb ik dan ook bewaard, want ik wil hem nog wel een keer fietsen. Wat een schitterend gebied en dat ga ik dan maar eens uitgebreid fotograferen.6 opmerkingen:

 1. Jeeeee wat een tempo hebben jullie zeg, op deze manier zijn
  ale torens bekijken in Nederland snel voltooid. Weer een fraaie
  serie, de eerste spreekt mij het meest aan.
  Op hoeveel kilometer zitten jullie inmiddels al???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een schitterend bouwwerk toos,
  zo worden ze niet meer gemaakt hé

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, Stolwijk was dus wel een beetje achter gebleven gebied t.a.v. aansluiting op het waternet..
  Weet je dat ik nu heel anders aankijk tegen al die watertorens?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige serie is het weer die met dat bolletje bovenop gaaf hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie zeg. Die in Schoonhoven zagen wij op de laatste dag van onze fietsvakantiekantie. Je kunt er in slapen voor € 140,-- per nachtzafen wij toen. https://www.monumentenbed.nl/nl/de-watertoren-schoonhoven

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ook dit is weer een mooie! Jullie zijn al aardig op weg om alle torens te bezoeken.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen