maandag 12 juli 2021

Watertoren 50 - 51 en 52. Stampersgat - Sint Philipsland - Scherpenisse.

Laat ik nou steeds gedacht hebben dat Stampersgat de naam was van een dorp in carnavalstijd, maar nee hoor, het is de échte naam. Mijn man wist dat wel, maar ik niet dus. Nu wel, want wij waren er  vrijdag 2 juli, op watertoren jacht. Een bewolkte dag, 's-morgens motregen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Deze watertoren in Stampersgat is in de plaats gekomen van de watertorens van Dinteloord en Fijnaard, die op 2 en 3 november 1944 werden opgeblazen tijdens de aftocht van de Duitsers. De verwoeste torens hadden ieder een reservoir van 250 m³. Dat was niet heel veel en na de oorlog was de vraag naar drinkwater juist sterk toegenomen. Om aan die vraag te kunnen voldoen heeft deze toren dan ook een reservoir van maar liefst 900 m³. De watertoren ( 41,45 m) in Stampersgat werd ook hoger dan de torens die hij verving en staat ook nog eens op een dijk.

De watertoren is ontworpen door architect JACQUES HURKS  en is gebouwd in 1952. De toren is verkocht en sinds 2009 in gebruik als woning en galerie De naam van de galerie is St. Art Gallery en de galerie is gespecialiseerd in Street - en Urban Art.
Bron BHIC.

De tweede watertoren staat in Sint Philipsland en is gebouwd in 1925. De toren, met een hoogte van 27,7 m en een waterreservoir van 125 m³ is een ontwerp van architect HENDRIK SANGSTER. De bouwstijl is expressionistisch en het reservoir is van het type: betonnen vlakbodem. 

Al het baksteen is bepleisterd en alle ramen zijn verdwenen. Het dak is nog origineel. Er gebeurd daar niet veel meer, tenminste als ik zo de deur eens bekijk en de toren ziet er ook redelijk verwaarloosd uit, jammer hoor. (bron Wikipedia) 

Was ik bijna nog vergeten om dit mooie veld met klaprozen te laten zien. Volgens mijn man was dat bij De Heen in de buurt.
Er was een eind verder nog een veld met deze witte bloemen, ik ken ze niet dus plukte ik er een om het thuis op te zoeken en vergeet vervolgens een foto te nemen van het witte veld. Nu weet ik het nog niet, want heb er geen blad bij.

Dan maar verder naar de volgende watertoren, die van Scherpenisse in de provincie Zeeland. De toren is gebouwd in 1922/1923 naar ontwerp van bouwbedrijf MABEG, heeft een waterreservoir van 350 m³ en is 52,4 meter hoog, maar her en der lees ik 50 meter. Nou ik ga het niet nameten.

Op grote afstand zagen we de watertoren al staan. Alhoewel deze toren gebouwd is in 1922/1923, is het vreemd dat er zich boven de ingang een inscriptie bevind met de jaartallen 1911 en 1923. De toren schijnt momenteel bewoond te zijn. Dit waren de eerste drie watertorens van die dag, we gingen voor zes stuks maar liefst, dus binnenkort het vervolg.


 

10 opmerkingen:

 1. Interessant! Ik zou ook denken aan een carnavalsnaam bij Stampersgat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blijkbaar weten de telecombedrijven wel raad met een leegstaande watertoren. Toch jammer van zo'n gebouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, nou dat had heel goed gekund hoor, dat het een carnavalsnaam was. 't Is dat ik er vroeger vaak langs reed, anders had ik dat vast ook gedacht. De toren van Scherpenisse vind ik mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alweer drie mooie nieuwewatertorens, nou ja mooi, de eerste
  vind ik echt een lomperik om te zien. De 2e en derde vind ik
  prachtig. Wat een gigantische hoeveelheid klaprozen, schitterend.
  Dat witte bloempje is ook heel leuk, zou niet weten wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie hebben weer een aantal mooie torens ontdekt.
  Het bloemetje lijkt veel op die van de rucola salade...........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je reed langs de geboorteplaats van mijn man: officieel Fijnaart en Heijningen. En in Dinteloord woonden zijn tantes, daar kwamen we vaak. Vandaar dat Stampersgat me niet onbekend in de oren klinkt. De onderste watertoren vind ik echt heel mooi, zo horen ze er uit te zien hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met die naam moet ik ook altijd lachen, al komen wij er regelmatig langs. Mooie tocht hebben jullie gemaakt. Leuk om over de watertorens te lezen. Ik ga er misschien nog wel eens een kijkje nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een foto van jouw foto op het scherm gemaakt... via de App PlantNet. Ze zijn er niet 100% zeker van, maar komen uit op Raphanus Raphanistrum, ofwel knopherik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat goed zou kunnen, vooral als ik de vorm van de zaden bekijk. Dankjewel Petra.

   Verwijderen
 9. Prachtig ik wist het ook niet je moet er geweest zijn om het texweten denknik

  BeantwoordenVerwijderen