dinsdag 20 juli 2021

Dijken.


Zondag zouden we naar Heusden fietsen, maar ik was lui en had daar niet zo'n zin in. Wou wel fietsen, maar niet zo ver, even naar Empel, terrasje pikken en weer terug. Altijd lekker rustig op zondag, anderhalve fietser en dat is het meestal. Meestal, maar nu niet en dat vonden we vreemd. totdat we dit bord zagen.

Daar hadden we even niet aan gedacht, de waterstand in de Maas werd hier ook hoger dan normaal. Gelukkig niet zo'n vreselijke toestanden dan in Duitsland, België en in Limburg, zó triest en zo'n ellende voor alle getroffenen. Onvoorstelbaar, wat een kracht het water heeft.

Nu we er toch waren, namen we enkele foto's, want de Maas was toch buiten zijn oevers getreden. Op de linker foto is dat goed te zien, het ijzeren hek is bijna onder water verdwenen. Normaal loop je daar doorheen en een eind verderop, achter de bomen ligt de rivier.

Dit monument/kunstwerk werd in oktober 1988 geplaatst ter gelegenheid van de officiële oplevering van het eerste deel van de verbeteringswerken aan de Maasdijk, dijkvak Maaspoort. Op het kunstwerk, dat een dwarsdoorsnede van een dijk voorstelt staat te lezen : Ik lig hier hecht en vast en keer het water als het wast.

Het monument bestaat uit twee delen, een binnenvorm die de dwarsdoorsnede van een dijk voorstelt en daar omheen een beschermend raamwerk. In de dwarsdoorsnede zie je het profiel van de oude dijk in een bruine staalsoort en het profiel van de dijkverbetering daarboven in roestvrijstaal. 
Zoals de echte dijk wordt beschermd door het waterschap, zo wordt deze binnenvorm beschermd door een raamwerk van buizen.
De staanders staan voor de waterschapsmensen, de liggende buizen geven de verschillende waterstanden weer. Een normale stand, die geen problemen opleverde voor de oude dijk, een hogere waterstand waarvoor de verbeterde dijk bedoeld is en daarboven nog een extreem hoge waterstand, waarmee de kunstenaar wil wijzen op de onmogelijkheid altijd alles onder controle te houden.
Gemaakt door de Bossche kunstenaar Sander Dorenbosch.

Omdat we op maandag alsnog ons tochtje naar Heusden maakten zagen we dat het water toch weer wat was gestegen.

Ik heb er geen foto's van, maar we zagen onderweg enkele auto's van dijkbewakers en handhaving, maar ook van rattenbestrijding. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat die op de vlucht moeten voor het hoge water. Nog een laatste foto, genomen vanaf de dijk bij Heusden, achter de bomenrij daar stroomt normaal de Maas. We zijn dus blij met de uiterwaarden en de dijkverbeteringen.


 
 

11 opmerkingen:

 1. Trieste toestanden. Maar de verbeteringswerkzaamheden hebben hun noodzaak wel bewezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De stem van het water wordt in alle gewesten gevreesd en gehoord, Marsman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mirakel zoveel ellede door het hoge water.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat zijn toch wel bizarre beelden hè... Het ziet er opeens allemaal zò anders uit. Wij reden zondagavond door Vuren en Herwijnen... zelfde soort beelden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja het had zomaar nóg erger kunnen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk Toos, wij hebben het niet gezien. Ik weet ook niet precies de lokatie. Toen wij langs Heusden kwamen hadden we pech met het veer en moesten we omrijden. Jammer dat we die niet hebben gezien. Maar gelukkig nu wel via jouw blog. Het is me toch wat met dat hoge water. Gelukkig hebben de maatregelen en werkzaamheden op veel plaatsen watersnood voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee. de natuur is niet onder controle te houden,dat is nu maar weer eens bewezen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zijn trieste beangstigende beelden maar je hebt
  er wel fraaie foto's van genomen. Wat een ellende is
  het overal geweest en voor de betrokkene zal dat nog
  lange tijd duren, echt vreselijk allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, onvoorstelbaar hé die kracht! Bij Maren-Kessel ligt de pont er nog steeds uit, de boeren die in de uiterwaarden boeren kunnen hun mais wel vergeten :( Ook veel ramptoerisme die schijnbaar veel vuil achter laten, het is allemaal een beetje dubbel! Voor alle getroffene zal het nog lang duren eer de schade en verdriet is gesleten :( Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ongelooflijk hoeveel water er dan ineens bij komt en wat een schade dat kan veroorzaken. Ik heb echt ontzag voor water.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De natuur heeft ons allemaal laten schrikken. Maar ik moet zeggen dat ik je foto’s van het hoge water prachtig vind. Tegenstrijdig allemaal hè.

  BeantwoordenVerwijderen