dinsdag 29 juni 2021

Watertoren 49. Tilburg.

Vorige week donderdag deden we weer een watertoren fietstocht. Het blijft leuk en dat is maar goed ook, want we hebben er nog wel enkele te gaan. Tilburg werd het deze keer. Tilburg kreeg in 1897 een algemene drinkwatervoorziening. Naast een buizennet en een pompstation kwam er ook een watertoren. Deze toren is heel lang in gebruik geweest, pas in 2007, na 110 jaar dienst is hij buiten gebruik gesteld. Tot 1970 was dit de grootste watertoren van Noord-Brabant.

De watertoren staat nu aan alle kanten ingebouwd, maar in 1894 toen de gemeente Tilburg een concessie verleende aan de Haagse civiel-ingenieur G.J. de Groot voor het aanleggen en exploiteren van een waterleiding in de gemeente, wel anders zijn geweest. 

De plannen voor de technische infrastructuur waren gemaakt door de Friese ingenieur H.P.N. Halbertsma (1853-1929). In 1895 richtte De Groot de N.V. Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij op. Halbertsma maakte een groot aantal ontwerpen voor waterleidingen en in Tilburg heeft dat deze mooie, karakteristieke 50.50 meter hoge toren opgeleverd. Het opgaande werk is uitgevoerd in donkere baksteen, terwijl de horizontale elementen veelal zijn uitgevoerd in zand-en hardsteen. De toegangsdeur kreeg een neo-renaissancistische sieromlijsting. De geleding in drieën wordt benadrukt door de heldergele banden. Omdat de waterleiding niet alleen van belang was voor de burger, maar zeker ook voor de Tilburgsche fabrieken, met name die van wollenstoffen, kreeg de toren waarschijnlijk zijn voor die tijd aanzienlijk waterreservoir van maar liefst 1.000 m³. Daardoor was de toren vrij lang de grootste van Noord-Brabant. Pas door de bouw van de nieuwe watertoren in Eindhoven in 1970 raakte Tilburg die positie kwijt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Duitse soldaten de toren gebruikt als uitzichttoren voor de luchtverdediging. Aan het eind van de oorlog hebben ze ook nog geprobeerd de toren op te blazen, maar dat is niet gelukt, al raakte de toren wel zo beschadigd dat restauratie noodzakelijk was. Die restauratie werd in 1947 afgerond, maar daarna heeft er nog nogmaals een restauratie plaatsgevonden. De toren is nog steeds in eigendom van het waterleidingbedrijf Brabant Water. 






 

9 opmerkingen:

  1. Wordt de toren nu nog ergens voor gebruikt? Dat beeldje van dat drinkende meisje is ook super!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De poort was gesloten toen wij er waren.
      Ik had al eens zitten zoeken op het internet, maar ik kan er niet echt wijs uit worden.

      Verwijderen
  2. Zo gaaf dit en wat komen jullie op mooie plekjes. Mooi het vergaal erbij

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooierd is dit. En ik vind de combinatie van oud en nieuw in het landschap eigenlijk wel heel mooi. Mooi beeld van het meisje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wederom een PRACHTIGE en bijzondere watertoren.
    Fraaie ingang ook, toch geweldig dat jullie al
    dit moois tijdens fietstochten kunnen bewonderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, het zijn er veel hè. Dat was me eigenlijk nog nooit zo opgevallen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. weer een prachtige plek toos, wat een mooie foto's,
    wowwww

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer zo'n gaaf exemplaar. Wat is dit toch een leuk project van jullie.
    Dat beeldje is ook enig en zo op zijn plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie, indrukwekkende toren. Jammer dat hij zo ingebouwd is, ik vind het altijd mooi als je zo’n toren echt vanuit de verte kunt zien staan.

    BeantwoordenVerwijderen