woensdag 10 juli 2019

Werken met papier 2.

Ik ga nog even door met het tonen van een paar kunstwerken die we zagen op de tentoonstelling, Paper Art 2019 in het CODA. Waarom ? nou omdat ik er zoveel moois zag, zoals deze broche, gemaakt door Hiu Tung Yip. Zij maakt prachtige sieraden, ja ongelooflijk, van papier. Soms heel bont en soms meer ingetogen.

Dan hier een werk wat Nathalie Boutté, alles is bruikbaar vindt zij, van romans en bankbiljetten tot landkaarten of juist wit papier.
Haar werken bouwt ze op uit kleine stroken papier.
Van dichtbij zie je de textuur, letters en een massa aan elementen, maar van een afstand heb je echt een nieuw totaalbeeld.
Oude foto's, van familie, maar ook van vreemden, vormen vaak een beginpunt.
Ik heb hier echt heel lang bij staan kijken, wat een gigantisch werk moet dat zijn.
Zoveel snippers en dan moet het wel wat worden natuurlijk.
Hoe kom je op het idee, vraag ik me dan ook altijd af.
Hieronder zie je een detail, krijg je een beeld hoe het in elkaar zit.


Als laatste nog een paar werkjes van Lcy Ganly, gewoon om de diversiteit aan werk wat er hangt te laten zien. Voor haar serie Show yout solidarity onderzocht zij het gevangeniswezen. In Philadelphia bezocht ze de Eastern State Penitentiary waar de verhalen van gevangenen veel indruk maakten. In de VS wordt op sommige plekken het zogenaamde Behaviour Modification-programma gebruikt, bedoeld om het gedrag van gevangenen te beïnvloeden. Ze krijgen bijvoorbeeld een Nutra Loaf te eten, "brood" gebakken van een vermalen maaltijd dat geserveerd wordt in een bruine papieren zak.


Deze zak gebruikte Ganley als basismateriaal voor haar sieraden waar ze met katoen uitspraken van  gevangenen op borduurde.
Met deze objecten wil Ganley hun verhaal en standpunten onder de aandacht brengen.
De kwetsbaarheid van het materiaal staat gelijk aan de kwetsbare positie van vele gevangenen.
Er is zoveel moois te zien en ook nog wel mooier dan ik hier laat zien dus wanneer je in de gelegenheid bent, zou ik er zeker binnenlopen.
Een heel mooie folder ligt er met informatie waar ik nu voor mijn blog ook uit kon putten want je kunt tenslotte niet alles onthouden en op de link in mijn blog, vind je informatie over alle kunstenaars.
Er worden ook nog hele leuke korte animatie filmpjes vertoond, soms met een verrassend eind, sla die vooral niet over.7 opmerkingen:

 1. fantastisch, dat zegt ook veel over de kunstenaar... bijzonder gemaakt toos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi en zodra ik in de buurt ben van Apeldoorn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel inspirerend. Ik wil dan ook papier gaan verzamelen. Maar daar begin ik toch maar niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig! Die broche zou wel passen in mijn sieraadverzameling. ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schit-te-rend!
  Fijn dat je er een close-up foto bij hebt gedaan, zo is inderdaad goed te zien hoe de kunstenares gewerkt heeft.
  Ik heb de link ook even bezocht; prachtig die enorme variëteiten in manier van werken en resultaten. Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen