dinsdag 14 augustus 2018

Pieterpad voor fietsers 3.

Wat bleef het lang warm gisteravond. Nadat we uit eten waren geweest hebben we nog even bij ons gastgezin in de tuin gezeten maar zijn toch vrij snel op bed gaan liggen. Door de warmte en de 80,93 km van die dag waren we daar aan toe. We hadden een ventilator op de kamer gekregen en dat was fijn maar na een tijdje hebben we hem uitgezet en met de raam wagenwijd open was het goed te doen. Na een heerlijk ontbijt stapten we weer op de fiets voor een volgende etappe maar moesten al snel weer afstappen. Er stond een molen en we hadden besloten om van elke molen waar we langs zouden komen een foto te nemen. Het was een aardige route, door bossen, over de heide, waar een waterstandmeter aangaf hoe droog het was, al had je daar geen meetaperatuur voor nodig :-) maar de informatie over hoe Staatsbosbeheer en het waterschap samenwerken om de natuurgebieden weer natter te maken was interessant om te lezen. Voor 1960 stond het grondwater hoog, soms tot aan de oppervlakte. Voor natuurgebieden was dat prima, maar voor de landbouw was het vaak te nat. Er zijn toen veel sloten gegraven en beken verbreed om het water sneller weg te laten stromen. Verder gebruiken we steeds meer grondwater voor ons drinkwater. Zodoende verdroogden de Drentse natuurgebieden. Zelfs sommige landbouwgebieden kregen last van te lage grondwaterstanden. Nu is het zo dat in de meeste landbouwgebieden het grondwater op peil is, maar in veel natuurgebieden nog te laag. De waterschappen proberen dit nu weer omhoog te brengen door sloten te dempen en stuwtjes te plaatsen, zodat regenwater niet meer zo snel weg kan stromen. Dat was in het Heerenveldje, waar wij stonden, al goed te zien. De bovengrond was er afgeplagd en daar staat nu weer volop struik en dophei.
Af en toe even rusten is natuurlijk ook wel lekker en zeker wanneer je langs zo'n leuke plek als deze komt "Het kleinste café". Ik dacht dat ik het op sjannesblog al eens had gezien maar kon het niet meer terugvinden. Zó leuk dat iemand dat zomaar doet in zijn huis. Je kunt er koffie of thee pakken. Er staat een koelkastje met fris en er liggen koeken en zelfs appeltaart. Er staat een blikje of potje waar je het geld in moet doen en hier mocht je zelfs een kop en schotel als herinnering (voor een euro) meenemen. Bij de rechter deur was ook nog een (schoon toilet) en er stond nog een zitbank. Vooral fijn, zulke plekjes, wanneer het minder mooi weer is, zeg regen, maar dat zat er voorlopig niet aan te komen.

Etappe, Rolde - Hardenberg, 93.66 km.


11 opmerkingen:

 1. Ik heb over dat café gelezen in Noorderland of zo’n soort blad. Leuk dat jullie er waren. Geen kop en schotel meegenomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel Mieke en misschien zie je hem nog wel eens op mijn blog.

   Verwijderen
 2. Ik zocht ook op mijn blog, want ja, in mei liepen we daar bij dat kleinste café. Maar blijkbaar kwam het niet door de selectie om er iets over te schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk. Mijn interesse groeit nog steeds

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou zo wel met jullie mee willen fietsen. Wat is Nederland toch mooi, en leuk en aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar hij staat op je lijstje om te lopen Marthy en dat is ook geweldig !

   Verwijderen
 5. Het viel me meteen op hoe droog en geel de bermen en grasvelden waren toen ik 2 weken geleden in Nederland aankwam. Ik hoop dat het inmiddels daar weer wat geregend heeft......
  Wat een knus cafeetje bezochten jullie tijdens jullie fietstocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi geraamte voor een pauw. Lag er in die buurt een bloemencorso in het verschiet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij hing bij het “Kleinste Café” als bloemhanger dacht ik.

   Verwijderen