vrijdag 17 juni 2016

Héél veel steekjes.

Zo'n tien jaar geleden begon ROB SCHOLTE met het verzamelen van borduursels. Hij kocht ze bij de kringloop en op kofferbakmarkten. Er was genoeg want wat zijn er veel steekjes gemaakt door de jaren heen. Scholte ziet het als zijn missie de borduurwerken de waardering te geven die zij volgens hem verdienen en toont hun achterkant omdat de borduurwerken volgens hem daar meer tot leven komen. Hij heeft ze daarom omgedraaid ingelijst. Het is mooi om het verschil van werken te zien of afwerken moet ik eigenlijk zeggen. De een heeft keurig alle draden ingestopt en de ander laat ze maar zo'n beetje loshangen. Van een afstand zag je niet eens dat het achterkanten waren maar van dichtbij zag je wel wie een heel secure borduurster was of een die dacht van och, de achterkant zie je toch niet. Haha, hier hadden ze dus niet op gerekend. In MUSEUM DE FUNDATIE op drie verdiepingen is hun werk nu te zien, wanden vol, een verzameling van bijna 1000 borduurwerken, gemaakt door evenveel anonieme meesters. ( vrouwen en mannen ).

7 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor de tip! Ik heb eigenlijk altijd al een fascinatie voor achterkanten gehad, of het nu borduurwerk is of breiwerk (met name ingebreid breiwerk)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, zo eentje had mijn schoonmoeder ook hangen, met de goede kant naar voren dan wel hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt mij een prachtige tentoonstelling. Ik heb een paar borduurwerken thuis, waarvan een van een tante. Inmiddels ben ik nieuwsgierig geworden naar die achterkanten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo mooi, ik ben er dol op! jammer genoeg wat ver voor ons..;

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fantastisch zeg, ik zag hem op tv in een praatshow met die lijsten, wat ontzettend gaaf, je moet er maar op komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig ook ik spaarde die borduurwerken jaren en maakte er een quilt van ,hij staat een paar bogjes terug op mijn blog ,ik zie persoonlijk liever voorkanten

  BeantwoordenVerwijderen