vrijdag 23 december 2022

Ambacht.

 

Vorige maand bezochten we de tentoonstelling LABOUR OF LOVE van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Dat wat hij bedenkt, zelf uitvoert, of in samenwerking met ambachtslieden, of laat uitvoeren, het is heel divers en allemaal van de allerhoogste kwaliteit. 

Van de verdraaide beelden, de gasflessen beschilderd met traditionele voorstellingen in Delfts blauw, de handgesneden autobanden, gotische vrachtwagens, gehamerde aluminium reiskoffers tot glas-in-loodramen met röntgenfoto's van het menselijk lichaam.

Op een eigenzinnige manier balanceert hij in zijn werk steeds weer tussen de klassieke kunsten en populaire cultuur, tussen kunst en ambacht, tussen elitair en volks.

We genoten van de tentoonstelling en de prachtige kunst, maar niet van alles. Een gedeelte van de tentoonstelling sprak ons totaal niet aan. In misschien wel zijn bekendste werk, de Cloaca, te zien op een röntgenfoto in de tentoonstelling, bootst de kunstenaar het menselijk darmstelsel na, inclusief verteringsprocessen én uitwerpselen. Maar er zullen vast mensen zijn die het wel heel interessant vinden, want er zijn nog gespreksavonden in januari, over de verschillende kunstwerken en hun ongebruikelijke combinaties. 18 Januari  gaan social designer Fides Lapidaire, (die met haar project broodje poep onderzoekt wat de mogelijkheden van menselijke uitwerpselen zijn voor een circulaire voedselketen), en Marcel Spanier, (maag lever darm specialist), elk vanuit hun expertise dieper in op het kunstwerk. Ook de getatoeëerde varkens konden ons niet bekoren. Voor elk wat wils dus !







Nou dit wordt de allerlaatste. We maakten ook zoveel foto's, je kunt wel aan de gang blijven. Ik zeg wel, we, maar deze zijn allemaal door manlief genomen.
De tentoonstelling duurt nog t/m 29 januari 2023.



8 opmerkingen:

  1. Wel heel mooi complimenten voor je man .Fijne dagen gewenst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kunst is en wat als kunst wordt ervaren is een groot verschil. Jouw en je mans foto's van wat jou aansprak zijn schitterend. Ik vind het ook wel weer een goede tip. Ik wil nog meer musea bezoeken voor mijn kaart verlopen is. Dus wie weet kom ik hier nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De glas-inlood-ramen zijn prachtig evenals de koffers maar geen behoefte aan het darmstelsel met uitwerpsels, zeker niet na mijn laatste operatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier is zeker van alles te zien. Het glas in lood lijkt me prachtig maar hoort natuurlijk bij de tentoonstelling. En de delftsblauw geschilderde flessen lijken me ook wel wat.
    Altijd leuk om foto's te zien en dan te kunnen beslissen of je gaat of niet. Ik ga niet, denk ik.
    Fijne Kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, dit spreekt me niet heel erg aan. Maar als ik in de buurt woonde zou ik misschien toch wel even gaan kijken. Soms zijn de dinger mooier of boeiender dan je verwacht

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het knap dat je zoiets simpels als een strijkplank tot kunst kunt verheffen. Niet alles hoeft mooi te zijn, maar op de foto's die je laat zien zit toch fraai vakmanschap verwerkt.
    OT: gisteren je kaart ontvangen, wat een grappig idee dat hartje. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen