woensdag 21 december 2022

Nieuwe gordijnen.



 
Nee, geen nieuwe gordijnen voor ons, maar de koninklijke gordijnen zijn klaar. 40 Meter stof en evenzoveel voeringstof, 70.000 meter garen, 125.000 steken, 265.000 euro. Waarom nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal, nou omdat de oude, achttiende eeuwse zijden gordijnen, ronduit versleten zijn. Die oude gordijnen waren eigenlijk niet eens voor die zaal gemaakt en konden niet dicht. De nieuwe wel.

De opdracht om deze gordijnen te maken werd verstrekt aan het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg. Het was Máxima's wens om zoveel mogelijk gebruik te maken van het aanwezige vakmanschap en expertise om nieuw cultureel erfgoed te creëren. Nou dat is in het TextielMuseum ruimschoots aanwezig. Het is een heerlijk museum, ook zonder de Koninklijke gordijnen, om er heen te gaan. 

Daarnaast wilde de koningin tijdens dit project graag uiteenlopende mensen met elkaar verbinden door de inzet van handwerkgroepen. Het werden 16 groepen uit het hele land. Ruim 150 borduursters met ieder een eigen pakket met borduursels, ook Máxima heeft heeft zich over zo'n  pakket ontfermd. Zo'n 80 procent van het ontwerp is op de computergestuurde machine van het TextielLab geborduurd. De handwerkgroepen deden de rest, zij borduurden 1800 bloemetjes en andere natuurelementen. Het zijn gordijnen met het verhaal van Nederland geworden aan de hand van bruggen en gebouwen en elementen die belangrijk zijn voor de Oranjes. Bij het machinaal borduren zijn in totaal 50 verschillende steken gebruikt. Handmatig werd vooral de platsteek gebruikt. Borduur-en laserspecialist Frank de Wind uit Tilburg is een vol jaar, alleen maar, bezig geweest met programmeren en borduren.

De drie specialisten van dit project, ontwerper  Liesbeth Stinissen,  borduur-en laserspecialist Frank de Wind en couture borduurexpert Anna Bolk vingen deze uitzonderlijke tijd in een paar woorden samen. Gruwelijk tijdrovend, leerzaam en onvergetelijk.

Koninklijk borduren/verhalen en vakmanschap is nog te zien tot en met 29 mei 2023. Online reserveren van een tijdslot is verplicht, maar in dit geval ook heel fijn omdat het dan niet te druk is. wij konden echt alles op ons gemak bekijken. Ook de oude gordijnen zijn er te zien en nog zoveel meer.
(bron, de krant, het museum en internet)








11 opmerkingen:

  1. Door zoveel mensen aan gewerkt wat op zich al geweldig is maar de gordijnen zijn werkelijk prachtig geworden, een paleis waardig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige tip. Ik wil toch nog eens een keer naar dat museum.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had er iets over gelezen, maar pas nu na jouw blog krijg ik zin om te gaan kijken. (Bertiebo)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had er ook iets over gelezen, maar nu is het een stuk duidelijker. Wat een schitterend project! Bedankt voor de mooie foto’s.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik had het gelezen. Jij laat meer van het gordijn zien. Prachtig project.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk en interessant! Het is voor de mensen die hier aan gewerkt hebben echt een geweldig project geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is echt een schitterend project Toos, mooi vastgelegd en
    weergegeven. Heel bijzonder dat daar zoveel mensen aan
    gewerkt hebben, en dan die hoeveelheden aan stoffen en
    garens. Werkelijk een PRACHTIG resultaat!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het zijn prachtige gordijnen en ik vind het top van Maxima hoe ze zoveel verschillende mensen heeft weten te betrekken.
    En ja, dat textielmuseum is een pareltje...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat mooi, ik had op IG wel gezien dat Maxima in het textielmuseum was, maar wist niet dat het om deze nieuwe gordijnen ging. Leuk dat jij er nu over schrijft. Ik wil je hartelijk bedanken voor de kerstkaarten, ook namens Julia en Noortje :) Wij hebben een verdrietige en zorgelijke tijd achter de rug. Helaas is mijn moeder overleden. Van zelf kerstkaarten maken is niets gekomen. Je kaart kwam onverwacht, echt een cadeautje. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. O dat lijkt me een prachtige tentoonstelling. Ik zet hem in de agenda. De gordijnen zullen prachtig zijn, denk ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen