woensdag 21 september 2022

Watertoren - 106. Soest.

Verder dus, op zoek naar de vierde toren van die dag en het liefst eerst nog een terrasje. In Bilthoven hadden we al zin in koffie, maar we kwamen niks tegen en toen ik het vroeg aan een echtpaar die aan het wandelen waren zeiden ze dat dit niet zou lukken. Ze wisten wel dat er een mooie zaak was in Baarn, maar ja dat was nog wel een end. Nou ja, nu waren we in Soest en zagen allereerst de watertoren.

Deze watertoren, gebouwd in 1931, is 23,7 meter hoog en heeft één waterreservoir van 200 m³. De opdrachtgever voor de bouw was de Arnhemse Waterleiding Maatschappij, een zusteronderneming van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij (zie vorig blog) en de architect was ook nu H.F. Mertens. In 1984 werd de toren buiten gebruik gesteld en in 1993 is de watertoren verbouwd tot woonhuis. Toen zijn er negen woonlagen aangebracht inclusief een dakterras. Ook is toen het waterreservoir verwijderd met uitzondering van de bodem. De watertoren heeft de status rijksmonument (bron wikipedia).
Nu waren we toch écht wel toe aan koffie en gelukkig vonden we een leuk terras en natuurlijk werd dit koffie met, hadden we wel verdiend.




 

10 opmerkingen:

  1. Mooie watertoren! En die eerste foto's zijn prachtig met de rode dakenhuizen... Wow...
    Gelukkig tòch koffie met! Mmmm, ik moet er niet te lang naar kijken...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie foto met die huizen met rode daken en die imposante watertoren erachter. Gelukkig toch nog koffie met iets lekkers gevonden! Dat hadden jullie zeker verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Negen woonlagen plus dakterras, ik zou dat weleens van binnen willen zien. Wat een lekker gebakje zie ik daar, krijg er zomaar trek in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De toren staat in een mooie omgeving zo te zien, alleen als
    woonhuis likt het me best lastig met alleen ronde muren, je
    kan daar nauwelijks kasten plaatsen.
    Gelukkig dat jullie toch nog gezellig ergens koffie met wat lekkers
    gevonden hebben want dat hadden jullie zeker verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat lijkt me bijzonder om daarin te wonen . En weer een reus van een watertoren ja die koffie hadden jullie wel verdiend

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het blijft toch bijzonder, dat er op zo'n industriële bestemming zo'n mooie bouwstijl werd toegepast!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zie het gezichtje ook. Rechter foto. Het grijnst zelfs.😁

    BeantwoordenVerwijderen