dinsdag 27 september 2022

Watertoren - 108. Baarn.

Voici, na Werkhoven, Zeist, Bilthoven, Soest en Paleis Soestdijk was deze in Baarn de laatste watertoren van die dag. De toren werd gebouwd in 1903, zoals de smeedijzeren windvaan op een van de kantelen laat zien. Achterstevoren welleswaar, maar ja dat heb je wanneer je niet van alle kanten bij de toren kunt komen en de windrichting konden wij niet veranderen. Sinds 2014 is de toren in gebruik als woning.

De watertoren, ontworpen door de Utrechtse Waterleiding Maatschappij, heeft een hoogte van 29 meter en een waterreservoir van 500 m³, dat is gebouwd volgens het INTZE-PRINCIPE : het rust op een metalen ring die dwarskrachten opvangt, zodat de torenschacht voornamelijk op verticale krachten berekend hoeft te zijn.

In 1855 kreeg Baarn als eerste gemeente van Nederland een watertoren. Deze bestond uit een houten stellage met een watervat. Vanaf 1885 werd vanuit Soesterberg een waterleiding naar Baarn getrokken. Het zou tot 1896 duren voordat Baarn een eigen waterwinning en pompstation zou krijgen.

Deze werd toentertijd ook gebouwd door de Utrechtse Waterleidingmaatschappij (UWM) en stond aan de spoorlijn naar Hilversum. De verbinding met Soesterberg kwam daardoor te vervallen. 
Een lekker fietstochtje was het ook deze keer weer en de watertorens, alhoewel verschillend (sommige) in bouwstijl, waren alle zes het aanzien meer dan waard.

(Bron: Wikipedia).



 

7 opmerkingen:

 1. Ik ken hem van afstand, maar wat is ie mooi van dichtbij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, ik zat al te puzzelen op die windvaan. Het duurde echt even voor ik zag dat het cijfers zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook deze mag er zijn. In vind ze met kantelen geloof ik toch het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja van Soetdijk naar Baarn is een makkie mooie weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was een vruchtbare dag Toos, zoveel torens te kunnen
  bekijken. Vind deze ook weer heel erg mooi vooral van dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De laatste foto vind ik werkelijk Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als Mieke, die laatste foto is er gmooi, vooral omdat het prachtige metselwerk dan goed zichtbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen