zondag 17 juli 2022

Heen en terug langs de Maas.

Toen ik een tijd geleden deze fietstocht maakte met een vriendin, wist ik meteen dat ik die ook maar eens moest maken met onze buurvrouw. Er waren een paar dingen die ik haar kon laten zien, een soort toeristisch tochtje zal ik maar zeggen. We hadden het weer mee en ook stond er op de dijken van alles in bloei. Het eerste waar we langskwamen was MOLEN ZELDENRUST in Overasselt.

Dit leuke monument is een eerbetoon aan de oude veerbaas van Overasselt. Het was Lambert Martens, die tussen 1919 en 1953 boeren en handelsreizigers de Maas overzette. Een vrouw die net langs kwam wandelen vertelde dat de veerbaas in het huis heeft gewoond dat tegenover het  monument op de hoek staat. 

Dit wou ik onze buurvrouw beslist laten zien. Ik schreef er  HIER al eens wat over. O jee, is dat al zo lang geleden, in 2014 zie ik nu. Onze buurvrouw had deze putdeksels, evenals mijn vriendin nog nooit gezien of over gehoord dus ik blij dat ik het in de route had opgenomen.

Nadat we een heerlijke, aangeklede, koffie hadden gedronken moesten we overvaren om aan de andere kant van de Maas terug te fietsen. Vanaf het pontje keken we richting Cuijk waar we de mooie ST-MARTINUSKERK zagen staan, de kerk met een dubbele toren.

Prachtige kerk, maar wij gingen verder, naar Katwijk N-Br, want daar had pastoor Suijs, in 1888, de grot van Lourdes laten nabouwen op een kwart van de originele grootte. De grot is 8 meter hoog en 16 meter breed. In de wand van de grot is een originele steen van de grot uit Lourdes geplaatst en tevens beelden van Heilige Maria en Bernadette Soubirous. Op 14 mei 1888 vond de plechtige inzegening plaats. Elk jaar op 15 augustus wordt bij goed weer hier bij de grot een buitendienst gevierd ter ere van Maria Hemelvaart, waar enkele honderden Mariavereerders aanwezig zijn. Het hele jaar door vinden velen hier rust, steun en toeverlaat. 

Na nog even een kaarsje gebrand te hebben in de grot,  fietsten we weer verder. We hadden best trek gekregen en toen we langs een terras aan het water kwamen, wisten we het wel. Het ligt aan de Kraaijenbergse Plassen, een mooi stukje natuur waar we nog doorheen zouden komen. We hebben een fijne dag gehad en fietsten 75 km en dat vond ik geweldig knap van onze 82 jarige buurvrouw. Voor herhaling vatbaar vond ze en daar ben ik het helemaal mee eens.
Vergeet ik bijna nog te melden dat het zó heerlijk rook onderweg, wanneer we lang de aardappelvelden reden die nu in volle bloei staan. Een heerlijke zacht zoete geur en ik vraag me af of die bloemen al ooit in een parfum zijn verwerkt. Misschien een nieuwe uitdaging voor de boeren !

 12 opmerkingen:

 1. Dat is een geweldige prestatie van je buurvrouw op die leeftijd zeg...
  En wat een mooie route, zo leuk dat je haar van alles wilde laten zien!
  Bijzonder dat de grot van Lourdes is nagebouwd. Dat wist ik echt niet...
  Heerlijke lunch hadden jullie en 'aangeklede koffie' onthoud ik als leuke uitdrukking!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk fietstocht is dat geweest, en inderdaad enorm knap van je buurvrouw, 75 km. goh waarschijnlijk fietst jou buurvrouw regelmatig en is ze goed getraind. Prachtig die putdeksel zeg, en best een uitdging om al die andere deksels te vinden. Haha dat zou zeker een mooie uitdaging voor de boeren zijn. De lunch zag er ook zeer aantrekkelijk uit. Heerk dat grove bruine brood. Mooie tocht Toos!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie fietstocht. Heerlijk om samen te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo!!! Applaus voor je buurvrouw. En voor jou ook hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke gevarieerde tocht. Flinke afstand ook, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijke tocht, lijkt me. Vlak voor de overstroming vorig jaar liepen wij een soortgelijke tocht heen en terug langs de Maas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tss, 75 km voor een 82 jarige, geef haar mijn complimenten. En wat zagen jullie veel, dat monument voor de veerbaas, die mooie putdeksel, leuk allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijk uitje heb je de buurvrouw aangeboden, superlief. Dat zijn de dingen die je lang onthoudt en vaak aan terugdenkt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap van je buurvrouw en leuk dat jullie samen een uitje hebben gehad.
  Ik zal eens aan mijn moeder vragen of zij al eens in Katwijk is geweest, bij de Lourdesgrot. Zo niet, dan heb ik ook een leuk uitstapje met mijn moeder. Dankjewel voor het delen, groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi om dit samen te doen. Een prachtige route zo te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Toos, heb vanavond gereageerd op je reactie op mijn blog,
  wat goed dat je de naam wist van dat plantje. Kon het niet 1, 2, 3, vinden, Bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen