donderdag 9 juni 2022

Watertoren - 95 - Laren.

 

Na het museumbezoek waren we nog niet klaar, want raad een wat er nog meer was, juist ja, een watertoren. 

Het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) bouwde in 1931-1933 dit waterleidingcomplex bestaande uiteen watertoren, dienstwoningen, kantoren, een opslagruimte en een garage.

De architectuur is van Wouter Hamdorff (1890-1965) een Larense architect die vooral bekend is geworden om de romantische stijl van de Gooise landhuizen. Vanwege de fraaie landschappelijke situering werd indertijd door het PWN besloten dat de architectuur zorgvuldig op de omgeving moest worden afgestemd.

De watertoren is ruim 35 meter hoog. De toren heeft een dubbel waterreservoir van gewapend beton. Elk reservoir heeft een inhoud van 500 kubieke meter. Het metselwerk van het gehele complex is uitgevoerd in een zéér heet gebakken en daardoor onregelmatig gevormde baksteen die geheel past in de romantische architectuuropvatting van Hamdorff.
(informatie stond te lezen op een bord bij de ingang)
 
NB: Deze bakstenen, de zogenaamde mondklinkers worden in de volksmond vaak misbaksels genoemd. Deze stenen zijn misvormd, doordat ze aan de ingang, de 'mond' van de steenoven lagen, waardoor er zuurstof bij kon komen. Al het buitenwerk is in kruisverband gemetseld.


8 opmerkingen:

 1. Niet alleen aparte stenen maar ook de combinatie van halfrond en rechthoekig vind ik bijzonder mooi aan deze watertoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoooooo maar dit vind ik mooi, de architectuur past letterlijk
  fantastisch goe bij de omgeving. Wat een rust en warmte straalt het uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht al: waar blijft de watertoren. Want deze ken ik. Mooi is-ie, maar of ik het nou romantisch vind...?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi metselwerk, lijkt me nog knap ingewikkeld voor de vakman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een aparte toren, ik zou hem nooit als watertoren herkend hebben. Het blijft verrassend hoeveel verschillende stijlen er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Precies wat Mieke schrijft... Zo kan een watertoren er dus ook nog uitzien. Bijzonder dat ze hem in de stijl van de huizen hebben gebouwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Romantisch kan ik niet noemen en toch vind ik dit gebouw schitterend. Een prachtige stijl die me erg aanspreekt. Ook dat metselwerk is mooi bijpassend.

  BeantwoordenVerwijderen