maandag 15 november 2021

Watertoren - 78. Enschede.

We dachten dat we de watertoren hadden gevonden, maar nee hoor, dit was hem niet, al lijkt hij erop als twee druppels water.

Het Rozendaal was een import- en exportmaatschappij in katoenafval en ik las ook al ergens, poetsdoeken fabriek.

De fabriek ging failliet, het gebouw verpauperde en kreeg met de vuurwerkramp een extra tik.

Het Rozendaal complex is niet echt een architectonisch monument, maar voor ROOMBEEK wel een belangrijke herinnering aan het verleden. Uitganspunt bij de renovatie was dan ook dat de historische uitstralingen originele opzet van het complex gehandhaafd diende te blijven.

De fabriek werd gebouwd in 1907. Nu, na de renovatie bied het complex onderdak aan het nieuwe Environ, een fusie van het Deinze instituut, het Natuurmuseum en Museum Jannink. Naast het Environ zijn er in het oude complex gehuisvest een centrum voor beeldende kunst en woningbouw. Het Rozendaalcomplex heeft diverse culturele functies, en is daarmee het culturele hart van de nieuwe wijk Roombeek. Wij vonden Roombeek trouwen een mooi opgezette woonwijk.

Dat wij dachten de watertoren al gevonden te hebben wordt hier wel duidelijk denk ik.

De watertoren van Menko, want die zochten wij, werd vroeger gebruikt ten behoeve van de spinnerij, weverij en ververij van het fabriekscomplex Menko in Enschede. De watertoren bevat de tekst "N.J Menko" en staat meer dan een eeuw aan de Bosuilstraat in de wijk Roombeek. De fabriek met de toren is 1912 en is ondertussen omgebouwd tot appartementen waarbij de historische details aan de buitenkant zo veel mogelijk gehandhaafd zijn gebleven. De toren raakte beschadigd na de vuurwerkramp in het jaar 2000, maar kon worden hersteld.


 

13 opmerkingen:

 1. Dit is langzamerhand een geweldig project geworden! Elke watertoren is de moeite waard om meer van te weten, bovendien brengt het je op hele mooie plekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weer zulke prachtige bouwsels toos, het is net of de metselaars van heden dat niet meer kunnen:-)
  prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De zoektocht naar de watertorens is geweldig. Maar even geweldig lijkt mij, alles wat je verder onderzoekt en te weten komt. Dit wat je hier laat zien, vind ik in ieder geval geweldig leuk om te weten, En zo mooi gedaan, het bewaren van dit erfgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit model heb ik nog niet eerder ergens gezien. Verder verbaasd het me dat die Menkotoren niet gecentreerd is gebouwd of is dat gezichtsbedrog op de foto. Prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De toren is wel gecentreerd gebouwd, maar omdat er appartementen in zijn gemaakt, is er een trappenhuis om de trap, die er oorspronkelijk ook was, gebouwd. Dat geeft denk ik een vertekend beeld.
   Bij de Rozendaaltoren zie je een trap gewoon nog in weer en wind.

   Verwijderen
 5. daar in de buurt waren veel textiel fabrieken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een aparte toren met die vierkante kop bovenop. Ik ben gek op die bakstenen, zo lekker ouderwets en degelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier weer die bijzondere vormen. Erg leerzaam om telkens
  de geschiedenis over de torens te lezen. Het het is toch
  fantastisch om allenaal te zien tijdens jullie fietstochten,
  [uitgestippelt natuurlijk] mooier kan bijna niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het beide schitterende gebouwen, blikvangers met die aparte vorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door al 'jouw' watertorens, kijk ik nu beter én met meer interesse als ik er een zie :) Leuk!
  Vraagje, waren jullie daar op vakantie of hebben jullie zo ver gefietst?
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man kijkt altijd of hij een fietsroute kan maken langs verschillende watertorens. We zijn die dag met de fietsen op de auto naar Eibergen gereden en van daaruit konden we die dag 7 watertorens spotten. Het was een fietstochtje langs die torens van 88,24 km. Echt leuk om te doen Anita.

   Verwijderen
 10. Mooi zijn ze en ze lijken inderdaad wel wat op elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen