woensdag 3 november 2021

Watertoren - 74. Winterswijk.

 

Deze watertoren was de laatste van vijf die we, ook weer op één dag, konden befietsen. Doetinchem, Ulft, Bontebrug, Aalten en nu dus Winterswijk. Ik sta nog steeds verbaast, dat je een fietsroute kunt maken langs zoveel watertorens in zo'n korte tijd.

Deze watertoren is ontworpen en gebouwd door bouwbedrijf Mabeg in 1926 en is 36 meter hoog. Het betonnen  waterreservoir van 400 m³ is van het type koepelbodemkuip en wordt gedragen door een betonskelet. De constructie wordt verhuld door een bakstenen ommanteling in sobere expressieve stijl, verwant aan de Amsterdamse School.

De watertoren is in 1993 verkocht en is nu bewoond. In de schacht zijn enkele extra ramen aangebracht, maar dat ziet er totaal niet storend uit. Rechts op het dak van de glazen  aanbouw zagen we een toestel staan en volgens ons is dat bedoeld voor het schoonhouden van alle ramen, maar we kunnen het ook mis hebben natuurlijk. Op de laatste foto is heel goed het mooie metselwerk te zien. Het lijkt me een heerlijke toren om in te wonen.

En dan tot slot nog dit leuke bankje van oude fietsonderdelen. we zagen het ergens die dag onderweg staan, maar vraag me niet waar, zou het niet meer weten. Het is ook al een tijd geleden, om precies te zijn 18 augustus en dat is te zien, nee toen was het nog geen herfst :-)


13 opmerkingen:

 1. https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/algemeen/313918/bernhard-harfsterkamp-vanaf-een-ondervraagden-bankje-
  Kijk hier zit iemand op dat bankje in het buitengebied van Winterswijk. Daar zit ook het bedrijf dat straatmeeubilair maakt.
  Maar je kwam er voor de watertoren en die is wel weer een heerlijke fietstocht waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Ferrara, dankjewel voor de link, heb hem net zitten lezen.
   Daar staan wel heel veel bankjes, maar wij zagen alleen dit hoor.
   Heb jij daar ook gefietst ?

   Verwijderen
 2. Ja, voor we door corona werden geplaagd, hebben we in die regio gefietst. We stonden op een camping in Ruurlo. Dit bankje heb ik niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een prachtige robuuste toren, alleen die ornaje deur,
  hoe bednek je het. Naar mijn idee doet dat afbreuk aan die
  prachtige toren. Lijkt mij ook heel bijzonder om in zo'n
  toren te wonen. Grappig dat bankje, en wat goed van Ferrara
  met het betreffende linkje. Op hoeveel kilometer staan jullie
  inmiddels Toos?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het blijft mij ook verbazen, al die watertorens. En dat bankje is geweldig leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig toos, jullie karren wat af op je fiets, en mooi al die torens, erg bijzonder
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zijn toch nog verrassend veel watertorens in NL. Zelf ben ik er ongeveer een jaar of 5 geleden mee begonnen en combineer dat met m'n stadzwerfwandelingen. Zit nog maar op 40 en had zelfs dat aantal niet verwacht. Weet wel dat er erg veel in Frankrijk en de USA staan. Die zijn veel nieuwer en vaak een grote stalen bal op 1 of 4 stalen poten. Heb dat destijds nooit op de foto gezet. Zo fraai vond ik ze dan ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige toren. Is het dak van koper? De deur vind ik niet passen, maar de schilder zal er wel een bedoeling mee hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk wel dat het koper is, want door de jaren heen is door weersomstandigheden het kopergroen langs de gevel gelopen.
   De deur is van een bepaald soort hardhout en is niet geverfd.
   Het kan zijn dat de foto het iets te fel doorgeeft.

   Verwijderen
 8. Ja, wat een watertorens heeft Nederland. Vanmorgen op de Lekdijk had ik een mooi gezicht op die van Bergambacht. En dat bankje vind ik kostelijk, ik hou van zulk soort grapjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Was me in eerste instantie niet opgevallen dat het bewoont is, moet bijzonder zijn om in zo'n toren te wonen. Geweldig dat bankje ook!

  BeantwoordenVerwijderen