maandag 3 mei 2021

Koninklijke koekjes.

Vorig jaar liet ons nichtje zien dat ze de lievelingskoekjes had gebakken die onze koningin voor háár verjaardag had gebakken. Het recept had schijnbaar overal al ingestaan, maar ik had natuurlijk weer gemist. Moet je écht eens proberen tante Toos, zei ze. Oké doe ik een keer voor mijn verjaardag had ik gezegd. Vervolgens niet meer aan gedacht, maar gelukkig zat er laatst bij mijn weekblad een extraatje. Een Royal, ter ere van de 50ste verjaardag van Máxima. En het recept van de koekjes. Misschien heeft iedereen dat al, maar ik zet het hier nog even bij. Ik had dan wel niet zo'n mooie jurk aan dan Máxima, maar de koekjes op haar schaal zien er wel hetzelfde uit als op mijn bord hè ( of moet ik het andersom zeggen ;-)

ALFAJORES DE MAICENA

300g maizena - 200g bloem - 150g suiker - 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat) - 2 afgestreken tl bakpoeder - het merg van een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder - de geraspte schil van 1 citroen - eventueel 2 el citroensap - 200g roomboter (op kamertemperatuur) - 4 eierdooiers - 1 tl cognac.
Nodig voor de vulling: dulce de leche (1blikje - 397g - gecondenseerde melk - geraspte kokos.

BEREIDING.
Verwarm de oven voor op 160º C en bedek een bakplaat met bakpapier - roer in een kom de maizena, bloem, suiker, baksoda, bakpoeder, het vanille-merg en de geraspte citroenschil door elkaar.
voeg vervolgens de zachte boter, eierdooiers en cognac toe en kneed met je handen tot een stevig deeg. Vorm een bal en laat dit in een kom een uur rusten. Lukt het vormen van een bal niet, voeg dan 1 of 2 eetlepels citroensap toe.
Rol het deeg uit met een deegroller en steek met een glas of een koekjesvorm rondjes uit het deeg. 
Kies voor rondjes met een diameter van ongeveer 4 centimeter en een halve centimeter dik.
Leg de rondjes op de bakplaat, maar niet te dicht tegen elkaar en bak 10 tot 12 minuten tot de koekjes licht verkleuren. Laat ze vervolgens afkoelen.
Smeer een laagdulce de leche op een koekje en plak een ander koekje hier bovenop. Rol de plakkerige zijkanten van het samengestelde koekje door de kokosrasp.                                                                         NB: Zo maak je dulce de leche - zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder water staat. Breng het water aan de kook, zodra het kookt het vuur laag zetten zodat het water net tegen de kook blijft. Laat 3 uur zo pruttelen en daarna volledig afkoelen.

Lekker hoor !

13 opmerkingen:

  1. Ik heb al bijna een jaar de ingrediënten in huis. Speciaal de dulce de leche waar ik nog nooit van had gehoord. Het komt er maar niet van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon doen, voordat de ingrediënten over datum raken :-)

      Verwijderen
  2. Jammie Toos, dat ziet er wel zeer verleidelijk uit,
    ze zien er ook erg mooi uit. Vraag me af of ze inmiddels
    al allemaal op zijn. Na eentje smaakt het vast naar meer ;-)
    Heb het recept even opgeslagen, ga het ook een keertje
    proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een paar zijn er over, speciaal bewaard voor de twee jongste kleinkinderen die vandaag komen en die moeten ze nog keuren.

      Verwijderen
  3. Nou Toos. Ik lees heel wat bladen , maar dit ben ik niet tegengekomen, geloof ik. Ik ben niet zo'n bakker, maar gezien de ingrediënten snap ik, dat dit lekkere koekjes waren. Veel plezier met de kleinkinderen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heerlijk denk ik maar wel redelijk zoet hé...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Viel mee hoor, het ligt eraan hoeveel dulce de leche er tussen smeert ;-)

      Verwijderen
  5. Ik heb ze nooit gezien lijken wel heeeeel lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Was wel lachen geweest als je ( eventueel geblurd of onthoofd) in je mooiste jurk de schaal met lekkers had gepresenteerd. Maar ze zien er zo ook lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze zien er goed uit!! Maar het lijkt me veel werk! Ik heb het blad ook liggen, maar niet aan gedacht om ze na te maken!!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ze zien er in elk geval uit om op te eten. Hahaha. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die zien er super lekker uit. Ga ik onthouden en eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen