vrijdag 28 mei 2021

Crea 2021 - Alfabet - week 11 - K - Katoen.

KATOEN
, een hele mooie plant vind ik het. Bij onze dochter stond in een vaas zo'n tak en die kon ik even gebruiken om foto's van te nemen. Ze had nog een paar losse bollen liggen ook en die mocht ik uit elkaar pluizen. Toen ik de katoenbol uit elkaar ging trekken, om in te plakken, merkte ik dat er harde pitjes in zaten. Die pitjes heb ik er uitgehaald, veel te dik om in te plakken, maar heb ze rechtsonder op de bladzijde gelegd om te laten zien, evenals het omhulsel (linksboven) waar de katoenbol in zat. Ik vraag me af of dat het zaad is en of ik daar een plantje uit kan laten groeien. Tussen de héél oude kaartjes stopwol, nog van mijn moeder geweest, vond ik ook een kaartje splijtkatoen, geen idee wat ze daar mee heeft gedaan, maar voor mij kwam het nu van pas. Het zal toen vast nog geen FAIRTRADE katoen zijn geweest en Joost mag het weten hoeveel kinderarbeid daar aan te pas is gekomen. Gelukkig wordt daar wat aan gedaan, al is het nog lang niet de wereld uit. Bij de twee linken vind je informatie (Bron Wikipedia).11 opmerkingen:

 1. Wat een mooie pagina's, prachtig geheel. En zo leuk, wat nostalgie erbij, de splijtkatoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke pagina is dit geworden! Ik heb ook nog wat kaartjes splijtkatoen van mijn moeder. Zij gebruikte het om gaatjes in katoenen kleding te stoppen, dat kon ze heel netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je dit weer leuk bedacht. Alleen al het bij elkaar zoeken is fijne bezigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig uitgewerkt in je boek! Ja, die katoenbollen zijn zo mooi; ik kreeg ze ooit ook eens van een vriendin. Maar ik wist niet dat er ook zaadjes in zaten. Een jaar geleden heb ik katoenplantzaad besteld en verschillende pogingen gedaan. Het is tenslotte gelukt, maar ik heb nooit katoenbollen eraan gekregen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. T is een mooie collage geworden over Katoen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi die oude kaartjes met katoen.
  De katoenplant...wat zou het leuk zijn als je zou kunnen laten groeien van de zaden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie collage heb je er van gemaakt Toos, en die zaden
  zou ik zeker in de grond zetten, die gaan zeker groeien
  maar op er katoenbollen aan komen??? het proberen waard
  denk ik zo. Zelf heb ik ook nog van mijn moeder een aantal
  kaartjes van dat splijtkatoen, mijn moeder stopte daar
  altijd de sokken mee, zo ging dat vroeger altijd. heerlijk
  hé die nostalgie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi gedaan met al die verschillende materialen. Prachtige pagina's.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke verwerking weer. Ik vind de bruine achtergrond er goed bij passen. Die zaadjes zou ik zeker planten, wie weet wat er gebeurt, zou leeuw zijn om je eigen katoenplant te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen