maandag 29 maart 2021

Watertoren 39. Oss.

Zondag was ons eerste werk, deze watertoren fotograferen. Hij stond al lang op ons lijstje, maar zoals wel vaker gebeurd wanneer iets dichtbij huis is, ach dat doen we nog  wel een keer en zo wordt het steeds uitgesteld. Nou hier is hij dan en het viel niet mee, want je kunt er niet dichtbij komen.

We zijn helemaal rondom gereden en hebben van verschillende kanten foto's genomen, maar helemaal, dat ging niet. Aan alle kanten is staat er wel een  gebouw in de weg.
De watertoren is gebouwd in 1951 voor het chemisch bedrijf Zwanenberg Organon. Het architectenbureau van jhr. A.P. Wesselman van Helmond en J.A.G. van der steur jr. ontwierp de 35 meter hoge toren. Het is een strak en en functioneel ontwerp, met één bijzondere karakteristiek, namelijk het glazen trappenhuis langs de top van de buitengevel. De toren zelf is een strakke, witte pijp, zonder verder uiterlijke aanduidingen van een waterreservoir.
De toren maakt deel uit van de watervoorziening van Organon ten behoeve van koeling, brandbestrijding en een eigen waterleidingnet. Het benodigde water werd opgepompt uit een twintigtal bronnen op het eigen terrein, vanaf een diepte van 15-20 meter. Dat werd vervolgens gefilterd en ontijzerd. De watertoren, met een reservoir van 85 m³, diende om de waterleiding op druk te houden.
De watertoren is na bijna 60 jaar nog steeds in gebruik. In 2009 is de toren gerenoveerd. In het verleden heeft de bedrijfsbrandweer de toren ook wel gebruikt voor trainingen met persluchtmaskers. Wie de trap op en neer kon zonder het masker van zijn hoofd te trekken, was geslaagd. Ik vind het, vooral door het glazen trappenhuis, een mooie toren. 

 

(informatie van het bhic)

8 opmerkingen:

 1. Het was dan wel moeilijk of eigenlijk onmogelijk om deze
  toren in zijn geheel te fotograferen maar ik vind dit toch
  echt SUPER mooie foto's die een goed beeld geven.
  Prachtig ook de toren in combinatie met de hemelkleuren.
  Vind het een fraaie watertoren!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, uit 1951... je zou toch denken dat deze toren veel jonger is. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hele mooie, ook een bijzondere. Je zou het niet zo snel denken dat het een watertoren is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een oudje had ik ook niet verwacht

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzondere toren. Jullie hebben goed fotowerk verricht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo leuk om te zien! Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Oss, maar voor kind en tiener zijn watertorens minder interessant. Fijn om hem hier te zien en er meer over te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een aparte toren. Op de onderste foto kun je dat goed zien, een hele mooie foto. Eindelijk dan deze toren dicht bij huis gedaan. Er zullen er nog veel volgen , denk ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Best een moderne versie voor een watertoren...

  BeantwoordenVerwijderen