woensdag 26 juni 2019

Eindelijk naar Rotterdam.

Het was al twee keer uitgesteld, maar vorige week vrijdag gingen we eindelijk naar het Nederlands fotomuseum in Rotterdam om de tentoonstelling LUST FOR LIFE van ED VAN DER ELSKEN te gaan zien. We hadden er een paar keer al wat over gezien op t.v en C. wou er graag naar toe. Straatfotografie trekt me niet zo ( te rommelig ) maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het een prachtige tentoonstelling vond en dat komt toch wel door de mooie indeling van zijn werk, ja van zijn vele werk. Van der Elsken was een mensenfotograaf. Hij liet zien wat mensen van het leven maakten en wat het leven met mensen deed. Hij fotografeerde ook graag muurtekeningen, posters en billboards, maar ook etalagepoppen, wassen beelden, standbeelden, opvallende teksten, reclameslogans of spontaan op de muur gekalkte kreten van protest.

Heel veel foto's gemaakt hier in ons eigen land en ik vroeg me af of er mensen de tentoonstelling bezoeken en dan opeens zichzelf tegenkomen, bijvoorbeeld tussen de Damslapers. Hij reisde de hele wereld rond en de bij elkaar gezochte foto's hierboven vond ik wel grappig. De gestippelde auto fotografeerde hij in Mexico City en de jachtluipaarden in Tanzania.

Dit tafereel, nou ja, belachelijk toch. Het zal het tijdsbeeld wel zijn, maar ik kijk er raar tegenaan. Wat ik heel gaaf vond was een dia voorstelling op hele grote schermen. Je kon lekker gaan zitten, koptelefoon op met rustige muziek en genieten van enorm veel beelden.

 Als laatste een foto van hemzelf met zijn gezin. In 1970 verruilde hij de stad voor het platteland en kocht een stuk grond in de polders bij Edam. Hij bewaarde daar ook zijn archief, waaronder zijn kleurendia's ( 42.000 ). Door de vochtige omstandigheden in zijn woonhuis waren deze aangetast door schimmel.Door het ontwikkelen van een nieuwe methode konden de kleurendia's in grote aantallen tegelijk worden schoongemaakt. Ruim twee jaar zijn de restauratoren daar mee bezig geweest en heeft deze mooie tentoonstelling opgeleverd. Nog te zien tot 6 okt. 2019.


9 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat jullie toch naar Rotterdam gingen en dat de tentoonstelling de moeite waard was. Wat een werk is dat geweest om al die dia’s schoon te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk toos, dat was weer genieten voor jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een bijzonder en mooi tijdbeeld! Ik kan me voorstellen dat het de moeite waard was Toos!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dia laatste foto is zalig! Helemaal Captain Fantastic!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die foto van de keurige dames en een heer, nu niet meer om aan te zien. Toch was er een tijd dat dit gewoon was. Misschien heeft van der Elsken toen al de belachelijkheid willen tonen. Je hebt een mooie reportage gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heerlijke tentoonstelling om te bezoeken! Heel divers zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, dat was de moeite wel waard. Wat een leuke foto's heb je gemaakt, kon ik lekker even mee-genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op 9 oktober zal ik nog niet terug zijn in Nederland, jammer want ik had deze tentoonstelling graag gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die 3e foto raakt me en ik krijg het gewoon te doen met jochies. De energie die uitstraalt van de laatste foto is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen