woensdag 16 januari 2019

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society.

Een titel waar je je tong op breekt maar een film die je een zeer genoeglijke avond zal bezorgen. Zo werd de film aangekondigd in de folder. We zijn al meer dan 20 jaar lid van de Filmliga maar volgens mij heb ik nog nooit wat, over welke film dan ook, geschreven. Misschien dat daar dit jaar verandering in komt, we zullen zien. Je kunt ook niks aanraden of afraden vind ik altijd, want wat de een schitterend vind is een gruwel voor de ander dus dat ga ik ook niet doen. Het was een feelgoodmovie en dat vond ik op dit moment wel heerlijk. Het speelt op het eiland Guernsey, en dat zullen misschien de meest ook vinden, is schitterend. Ben er nog nooit geweest maar we zagen prachtige beelden ervan.

Het is 1941 en het Britse eiland is bezet door de Duitsers. Vijf bewoners, Elisabeth, Dawsey, Eben, Isola en Amelia lopen na de avondklok buiten over straat en worden betrapt. Om niet te worden gearresteerd, verzint Elisabeth dat ze een bijeenkomst hadden van hun leesclub ( het Duitse rijk stimuleert graag culturele activiteiten ) Ter plekke verzint ze de naam. Ze komt tot The Guernsey Literary, maar doordat Eben iets te veel zelfgemaakte gin op heeft, roept hij iets over een niet te eten aardappeltaart met schillen. The Guernsey Literary Potato Peel Pie Society is geboren. Na de Tweede Wereldoorlog ontvangt de jonge Londense schrijfster/journaliste Juliet Ashton een brief van een lid van een voor haar mysterieuze  boekenclub die in de oorlog werd opgericht. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en zij besluit naar Guernsey te reizen. Daar ontmoet ze de heerlijk excentrieke leden van de boekenclub en ontvouwen zich de geheimen van hun oorlogstijd. Het verhaal laat zien hoe het er tijdens de bezetting aan toe ging op Guernsey en dat het na de bevrijding nog niet veel beter was, omdat de oorlog voor de bewoners eigenlijk nog niet voorbij was.
Deze tekst haalde ik van de folder.
Wat ik er nog aan toe wil voegen is dat je zomaar lid zou willen worden van zo'n boekenclub. Dat vind ik dan hè !

7 opmerkingen:

 1. lijkt me wel mooi om t e zien al was het maar om beelden van het eiland :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het boek heerlijk om te lezen en blijkbaar is de film heel goed gelukt! Bedankt voor je tip Toos!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms ben je ook echt in 'the mood' voor zo'n film.
  Tijdens een kort Hollands weekje, hebben we deze film in een gezellig huiskamerachtig filmhuis in Utrecht bekeken.
  Een bezoek ooit aan het eiland staat nu overigens ook op ons verlanglijstje! Door alle mooie plekken die we regelmatig op TV, magazines, films etc. zien, is deze lijst nu wel erg lang aan het worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het boek was heel leuk dus ik zou de film ook wel willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een filmkijker ben ik niet en ook het boek is mij niet bekend maar die lijkt me wel wat. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toos,

  Bedankt voor jouw bezoek en waardering. De uitslag van de wedstrijd laat nog tot oktober op zich wachten.
  Zelf ben ik geen filmliefhebber, maar mijn vrouw komt er ook al vele jaren en deze heeft ze ook gezien.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen