dinsdag 25 september 2018

"Oponthoud" !

Het blijft maar mooi weer en dus maakten we gisteren weer een tochtje, eentje met oponthoud. Er kruiste een rivierkreeft ons pad, hij stak zomaar de weg over, mijn man zag hem lopen. Nou ja, het was meer voort sukkelen, zo zielig hij miste linksvoor zijn schaar. We hebben nog even staan kijken en hij vond zijn weg naar de sloot. Ik weet ook niet in hoeverre ze dit overleven maar het was bijna niet om aan te zien.
Het tweede "oponthoud" was een monument. Eigenlijk stopten we voor de twee kerken die wel heel dicht bij elkaar staan. Het betreft hier een Rooms Katholieke en een voormalig Rooms Katholieke Kerk. De eerste werd ingezegend in 1910 en de tweede is van vóór 1400. HIER en HIER nog informatie over de twee kerken.
Het monument met de naam "Entree" herinnert aan oud-burgemeester Jacques Luske. In de Tweede Wereldoorlog zocht hij onderduikadressen binnen de kerkdorpen. Hij is uiteindelijk opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland getransporteerd, waar hij is omgekomen. De deuropening, want dat is waar je doorheen kijkt naar de twee kerken, symboliseert gastvrijheid, de granieten wand bescherming en geborgenheid.
Het derde oponthoud betrof dan uiteindelijk een fikse regenbui maar we hadden geluk. Bij een pick-nick plek, op een driesprong waar we toen net langskwamen, had men een oud bushokje neergezet. Nou voor ons ideaal om even te schuilen en na een kwartiertje fietsten we weer verder in de zon.

5 opmerkingen:

 1. Jazeker nog heerlijk weer, maar wat een bijzonder oponthoud tijdens de tocht. Geniet nog van de nazomer. Fijne week en hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de rivierkreeftjes zijn een lastpost aan het worden Toos, als het gaat regen krioelt het ervan, ze zijn erg lekker om te eten.... lekker nagenieten met een glaasje wit in de avond zon en dan gauw naar binnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat kan zoiets je aan het hart gaan hè!
  Een mooie tocht weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, de symboliek van dat monument. Je foto is goed genomen met precies die twee kerken in beeld.

  BeantwoordenVerwijderen