donderdag 28 juni 2018

Heilig boontje.

Onze buurvrouw vroeg enkele weken geleden of ik wel eens van een heilig boontje had gehoord. Iemand die zich braaf voordoet en zich daarop laat voorstaan ? Maar nee dat bedoelde ze niet. Ze had van een vriendin echte boontjes gehad en die boontjes hebben aan de zijkant een tekening waar je met een beetje fantasie een MONSTRANS in kunt herkennen. Nee van die heilige boontjes, Phaseolus vulgaris "Monstrans", had ik nog nooit gehoord ( Monstrare is Latijn voor showen, laten zien ). De Katholieken dragen in processies de hostie met zich mee in een rijk bewerkte zilveren of gouden stralenkrans op een stok, met in het midden van de "zon" twee glazen plaatjes waartussen de hostie geplaatst kan worden. Zo kunnen devote katholieken het lichaam van Christus ( hostie ) beter aanbidden. Sommige zien in de tekening een engel, een adelaar of een kaarsje. HIER vindt je nog meer informatie.
Ik kreeg er drie van onze buurvrouw maar helaas is er maar een opgekomen. De plant groeit goed ( is nu groter dan op de foto ) en ik ben benieuwd of er ook werkelijk bonen aankomen met een mooie tekening. Misschien kan ik dan ook uitdelen, spannend !!!

7 opmerkingen:

 1. Jee, nog nooit van gehoord. Wat bijzonder, dat de natuur dat erop tekent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kreeg ze van een wandelvriendin en heb ze hier in de moestuin gezet. Ze deden het goed en ik heb de bonen gedroogd en afgelopen winter in stoof gerechten gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb ik nog nooit gezien. Geweldig. Nu ben ik katholiek opgevoed maar van een monstrans had ik nog nooit gehoord. Als kind liep ik in de processie van het dorp mee maar ook toen heb ik geen monstrans gezien. Misschien was ik daarvoor nog te veel ukkie en had ik het maar druk met bloemblaadjes strooien. ;-)
  Succes met de bonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo had ik hier yin yang boontjes gekregen. Zien er net zo bijzonder uit als jouw heilige boontjes. Hier is helaas geen enkele opgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen