zondag 22 april 2018

Fietsroute Linie 1629

Enkele weken geleden zagen we op een route die we regelmatig rijden opeens wat nieuws, DIT KUNSTWERK. Er stond geen informatie bij maar na wat zoeken op het W.W.W kwamen we er achter dat het onderdeel is van de LINIE 1629 ROUTE. Aangezien het afgelopen vrijdag prachtig weer was, zijn we de route gaan fietsen. Nou dat viel nog niet zo mee. De route zou helemaal met borden aangegeven moeten zijn, ja zou moeten zijn, maar helaas was dat niet overal het geval. Ik weet niet of er mensen zijn die misschien van die borden verzamelen maar er ontbraken er nogal wat en dat is niet fijn. De route is op elk gewenst punt te beginnen en wij begonnen op een punt dat het dichtst bij huis was gelegen ( ± 22 km ). De route is 49 km en dan daarna natuurlijk weer 22 km om thuis te komen.

Fort De Brederode.

In juni 1629 heeft het Spaanse ontzettingsleger onder bevel van Hendrik van de Bergh, neef van Frederik Hendrik, geprobeerd 's-Hertogenbosch te ontzetten. Fort De Brederode is aangevallen door de Hertog van Bournonville met 4000 man en zeven compagnieën ruiterij. Zij kwamen echter niet verder dan de gracht voor dit fort waarbij vijftig soldaten sneuvelden. Deze markeringsplaats met de kunstwerken "Paard en Maquette De Brederode" vervaardigd door BART SOMERS STEEL ART doen de herinnering herleven.
Het Fort had een diameter van ca. 200 meter bestaande uit aarden wallen en een gracht. De hoek hier in de Keerdijk vormt het laatste restant van het fort dat is vernoemd naar graaf Johan Wolfert van Brederode. Het fort maakte onderdeel uit van de 42 km lange Circumvallatie linie die in 1629 is aangelegd door Frederik Hendrik om de "onoverwinnelijke" stad 's-Hertogenbosch op de Spanjaarden te veroveren. Deze linie was bedoeld als verdediging tegen aanvallen van het Spaanse ontzettingsleger.
Deze informatie staat te lezen op het kunstwerk "Maquette De Brederode".

Al met al was het wel een mooie route maar ik zal een gaan zoeken of ik niet ergens melding kan maken over de verdwenen borden.

7 opmerkingen:

 1. Wat jammer nou, maar jullie hebben genoten van het mooie weer en kilometers op de teller! Ik vind 100 kilometer een heel eind fietsen. Met welke factor smeer je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik smeer meestal alleen mijn gezicht in met factor 30. Armen en benen niet dit i.v.m de vitaminen D. Gelukkig kan ik goed tegen de zon en ja wanneer doe je het goed hè.

   Verwijderen
 2. Mooie fietstocht. Jammer dat de wegwijzering niet klopte. Goed om daar melding van te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer wat geleerd, Toos! Nooit iets geweten van Fort De Brederode, terwijl we toch een tijd onder de rook van Den Bosch hebben gewoond.
  Hebben jullie nog veel extra kilometers moeten rijden door die slechte wegwijzering?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat niet Annelies maar dat komt omdat het voor ons wel een bekende omgeving is. We wisten wel ongeveer langs welke kazernes, monumenten, fort, kasteel en andere bezienswaardigheden we zouden komen maar het blijft irritant. Ik heb wel een mail gestuurd naar de organisatie die zich hier voor inzet. Die hebben heel snel daarop gereageerd moet ik zeggen. Het is een vrij nieuwe route en bij ingebruikname vorig jaar was hij nog niet af. Er is momenteel een werkgroep bezig om te zorgen voor informatieborden, een app en een boekje. Ze hopen dat in het najaar te presenteren. Bij meldingen van ontbrekende fietsborden wordt er wat aan gedaan. We gaan hem zeker nog een rijden, we houden het in de gaten ;-)

   Verwijderen
  2. Dan zie ik vast wel weer een keer een blogje hierover verschijnen, Toos!

   Verwijderen