woensdag 18 april 2018

Beugelen.

Vandaag hadden we weer een middag van de veteranen personeelsvereniging. We gingen BEUGELEN en alhoewel de beugelsport al héél oud is hadden we dat nog nooit gedaan. Misschien moet je eerst zelf ook héél oud zijn, haha, maar ook weer niet te, want zo'n bol weegt 4 kg. Nou het is sowieso altijd gezellig zo'n middag met oud collega's en aanhang. Lekker bijkletsen, hapje en drankje wat wil je nog meer ? Nog wat informatie ? Voilà.

Wat de historie van het beugelen betreft blijkt het een der oudste sporten van Nederland (en ver daarbuiten) te zijn. In 1344 werd een soortgelijk bolspel reeds verboden. Door de bisschop van Luik. Bij een Stiftklooster (voor adellijke dames) in Thorn (L) werd het verboden bij het kerkhof te spelen, men stoorde de rust der overledenen. Ook in 1485 werd het beugelen verboden in Deventer. Dat het beugelspel ook buiten Nederland bekend was blijkt wel uit een pentekening van 1661, een beugelbaan voor de ambassades in Moskou. Dat de adel het spel waardeerde blijkt uit het feit dat in die tijd ook op paleis "Het Loo" een beugelbaan lag. Later werd het een echte volkssport, vooral in Limburg en Brabant trof men tot 1940 vele beugelbanen aan Het was toen een buitensport, geen overdekte banen, waar men om ham, worst e.d. speelden. Competities kenden men nog niet. In 1932 werd de "Midden-Limburgschen" beugelbond opgericht en in 1936 de "Noord-Limburgschen" bond. In 1967 werd het de "Nederlandse Beugelbond". Dit mede door aansluiting bij de N.S.F. Nu wordt er vrijwel alleen op binnenbanen gespeeld. Competities worden gespeeld van september tot eind maart. Verder zijn er diverse toernooien en wedstrijden voor district en nationale kampioenschappen. Ook in de grensstreek van Duitsland en België wordt nog gebeugeld.

Deze informatie stond op de site van het bedrijf waar wij gingen BEUGELEN.

N.B : Bij mijn link kun je de spelregels vinden.

9 opmerkingen:

 1. lijkt me keileuk om te doen met wat mensen ❤

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk. Ik had er nog nooit van gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toos,

  Interessante info.
  Lijkt mij nog niet echt gemakkelijk om te doen.
  Waar ergens heb je het gespeeld?
  Wie weet! Ik moet nog een familiedag organiseren.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal morgen even een link maken naar de gelegenheid waar wij waren.
   Wij vonden het leuk om ‘n keer te doen en er was iemand bij die uitleg gaf ook tijdens het spelen en dat vonden we wel handig.

   Verwijderen
 4. Leuk, ik hou wel van dit spellen. Ik kende het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb de link gemaakt Jeer,daar waar in mijn bericht voor de tweede keer het woord beugelen groot geschreven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke dag uit, lijkt me zo , met oud collega's. En dan ook nog eens een bijzondere sport gedaan. Ik had er wel eens van gehoord, maar wist er het fijne niet van. Nu wel dus.

  BeantwoordenVerwijderen