zaterdag 21 januari 2017

Ramptoeristen ?

Waren we dat, ramptoeristen, nou niet echt. De STUW BIJ GRAVE daar fietsen we al jaren langs. het is een hele mooie fietstocht vanuit ons huis, over de dijken langs de Maas zo naar Groesbeek. Maar nu was er een kleine ramp gebeurd en ik had eerst niet eens in de gaten dat het daar was waar we altijd onder de brug doorrijden. Tot gisteren. Het was lekker weer om een tochtje te maken en toen kwamen we er langs. Nou dan moet je toch wel even gaan kijken. Op donderdag 29 december 2016 was er een binnenvaartschip ( geladen met benzeen ) in de dichte mist tegen een pijler van de brug en door de stuw gevaren en daarna 3 meter lager in het lager gelegen stuwpand terecht gekomen. Door de aanvaring raakten 5 jukken, waarop de stuwschuiven gemonteerd zijn, beschadigd en zakte het waterpeil in de Maas over 25 kilometer naar het laagst mogelijke niveau, het daalde met ongeveer drie meter. Je kunt je wel voorstellen wat een ravage en toestanden dat met zich meebrengt. Rijkswaterstaat is nu bezig met een tijdelijke dam op te werpen zodat er weer scheepvaart mogelijk is. en daar hebben we even een kijkje genomen. Petje af hoor voor de mannen die deze gigantische klus moeten klaren.

7 opmerkingen:

 1. Ja, wat dat allemaal met zich meebrengt! Een heleboel werk. Gelukkig zijn er geen doden gevallen.
  Ik geloof dat het al een heel eind opschiet.

  Fijn weekend.

  Groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. knap wat ze allemaal kunnen hé, brrrr. koud werken nu met water :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker petje af, een en al bewondering voor wat ze allemaal kunnen maken en dus ook herstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat was geen leuk gebeuren. Gelukkig geen mensen gewond of nog erger maar wel veel economische schade. Hoop daarom dat het gauw hersteld is maar dat zal wel een enorme klus zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je zo dicht in de buurt fietst en een ommetje maakt, vind ik jullie geen ramptoeristen.
  Een wonder dat er verder geen ongelukken zijn gebeurd. Ik las dat het zeker een jaar duurde voordat de brug weer als nieuw is!
  Warme groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had graag willen kijken, maar dat voelde toch echt teveel als ramptoerist, want wij wonen daar helemaal niet. Dus ik snap heel goed dat jij bent gaan kijken. Een hele uitdaging om alles weer in orde te krijgen, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen