zondag 5 februari 2023

Watertoren 123 - Amersfoort.

 

De vierde en laatste toren van deze dag, hè worden we moe of is er wat anders aan de hand, het leek wel een beklimming pff. Even opschakelen naar een kleinere versnelling. We hebben in het verleden dan wel verschillende Cols van de Tour de France bedwongen, maar sjongejonge, deze mocht er ook zijn. Toen we op het hoogste punt aankwamen straalde ons het blauwe bord met 'Col du Strop' ons tegemoet. Kijk, ik bedoel maar, (ALT 4.000 CM +N.A.P.) haha, wij vonden het heel vermakelijk. De onthulling van dit bord, enkele jaren geleden, was een ludieke actie van de evenementenorganisatoren Mik Borsten en Jaap Hengeveld om hun pleidooi voor beter sportbeleid in Amersfoort kracht bij te zetten. Ze beschouwden het ook als een strop dat de stad, door het slechte beleid, het NK wielrennen mis zou lopen. Maar goed, ik dwaal af, wij gingen voor de watertoren waarvan op deze foto aan de rechterkant nog net een stukje zichtbaar is.

Deze vrijstaande watertoren op de Amersfoortse Berg, werd in 1912 in opdracht van het Gemeente Waterleiding Bedrijf gebouwd. Omdat de toren op relatief hoog gelegen punt werd gebouwd was het niet noodzakelijk om een hoge toren te ontwerpen. Vandaar deze vrij zeldzame, gedrongen vorm. De hoogte van de toren is 17 meter en het waterreservoir heeft een opslagcapaciteit van 700 m³.

Aanleiding tot de bouw vormde de onvrede over de waterkwaliteit die de Utrechtse Waterleiding -Maatschappij vanaf 1890 vanuit Soesterberg leverde. Aangezien de concessie aan de UWM niet het alleenrecht gaf, ontstond de vrij unieke situatie, dat er sprake was van twee concurrerende waterleidingmaatschappijen.
Het ontwerp werd door Gemeentewerken geleverd met als eindverantwoordelijke gemeentearchitect C.G. Beltman en werd gebouwd door de firma T. van Hoogevest uit Amersfoort. De toren is in overgangsarchitectuur ontworpen waarbij motieven uit het neoromaans overheersen, zoals de spaarvelden met rondboogfries, afgewisseld door lisenen en rondboogvensters. 
Een leuke uitgezette fietstocht langs vier watertorens dat was het, maar er kwam nog een toetje achteraan. Daarover een volgende keer.


 


6 opmerkingen:

 1. Ha, weer een lesje bouwkunde, zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond hem al wat laag maar daar is dus een reden voor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie kleinere korte dikzak, hihi, de verhoudingen met
  de omgeving zijn nu erg mooi gebleven. Het doet me een
  beetje denken aan een ouderwets badhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke kloeke toren. Zoveel torens, zoveel uitvoeringen. Of zijn jullie al eens twee dezelfde torens tegengekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, je waant je in Frankrijk met dat bordje!
  Dat is een prachtige watertoren, hij lijkt wel een beetje op een baseliek.

  BeantwoordenVerwijderen