dinsdag 26 mei 2020

Onderzoek.

Wij fietsen regelmatig langs de Waal. Zo ook vorige week en opeens zag ik daar gekleurde bakjes aan een paaltje hangen tussen het gras en de wilde bloemen en een eind verder weer zo'n zelfde bakjes, een wit een blauw en een geel, nou dat maakt nieuwsgierig. Er hing ook een brief bij zag ik, even stoppen dus om te lezen.

Gelieve niet aan te raken las, dat doen we dan ook niet. Hier wordt onderzoek uitgevoerd door de Radboud Universiteit en wanneer je meer wou weten kon je contact opnemen. Eronder stond het e-mailadres van de student.
Dat deed ik en kreeg meteen een vriendelijke mail terug.
Hij doet onderzoek naar insecten voor de Radboud Universiteit. Het onderzoek wordt meerdere jaren achter elkaar uitgevoerd, elk jaar door een andere student. Door het onderzoek meerdere jaren uit te voeren wordt er niet toevallig één goed of één slecht jaar bemonsterd maar kan er echt een stabiele conclusie uit getrokken worden.

De gekleurde bakjes zijn geplaatst voor onderzoek naar bijen. hij wil daarmee achter het antwoord op de volgende vragen komen ; hoe zit het nu eigenlijk met de bijen op de dijken, hoeveel soorten vinden ze, en zijn het ook rode lijst soorten ? Verder wordt er een vergelijking gemaakt tussen bloemrijkere en bloemarme dijkstukken. De bloemrijkere stukken hebben meer voedsel en structuur te bieden, maar worden daar nu ook echt grote verschillen in bijen gevonden ? Door die vragen te beantwoorden willen ze inzichtelijk maken hoe belangrijk die bloemrijke stukken zijn voor insecten.

Dat was toch al heel wat informatie, maar wanneer ik nog vragen had kon ik nog een mail sturen of aanspreken als ik hem zie op de dijk. Hartstikke aardig toch en toen ik dit allemaal op me had laten inwerken heb ik nog eens gemaild, want ik had toch nog wat vragen en weer kreeg ik heel snel antwoord.

Hier het antwoord op mijn vragen over de kleuren van de schaaltjes en over de vloeistof en hoe je nu kunt weten of zien hoeveel soorten er rondvliegen.

De bijen worden aangetrokken tot de gekleurde schaaltjes net als tot bloemen. Sommige bijen zijn generalistisch en komen op meerdere bloemen af en sommige bijen zijn specialistisch en komen maar op één kleur of zelfs één soort af. Er is onderzoek gedaan naar welke kleur(en) het beste werken in het aantrekken van bijen. Hieruit is gebleken dat een combinatie van wit, geel en blauw het beste werkt en dat zo het grootste deel van de bijen gevangen wordt.

De vloeistof die erin zit is water met een druppel afwasmiddel. Dat is niet om de bijen te lokken maar ze kunnen er dan niet uit vliegen. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat men weet hoeveel verschillende soorten bijen op de dijk voor komen en ook of er rode lijst soorten voor komen. Nu zijn er in Nederland ongeveer 350 soorten bijen en soms verschillen ze qua uiterlijk nauwelijks maar kan het toch een hele andere soort zijn met andere eisen en dus een andere betekenis voor het gebied. Hierdoor is het nodig om de bijen mee naar het lab te nemen zodat daar met gebruik van een binoculair goed gekeken kan worden om welke soort het gaat.
De vallen staan maar twee dagen, het is dus niet dat een groot deel van de bijen weggevangen wordt maar puur de nodige aantallen die nodig zijn voor het onderzoek.

Ik vond het interessant om een beetje te weten hoe zo'n onderzoek gaat, daarom heb ik alles hier op mijn blog gezet want misschien zijn er nog meer die dat vinden.
Natuurlijk heb ik wel eerst om toestemming gevraagd.
Dankjewel Barry en succes met het onderzoek en je studie.

12 opmerkingen:

  1. Wat een leerzaam blog. Nu begrijp ik helemaal waarom in de achtertuin de blauwe violen met geel hartje zo in trek zijn bij de bijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje wat interessant om dat allemaal te weten, zeker
    een leerzaam blog. Op zich vreemd in eerst instantie om
    dit soort omgeving storende bakken te zien hangen, daar zou
    ik ook meteen alles van willen weten. Mooi dat via de mail
    alles zo uitgebreid werd uitgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gaaf om te weten, ik hoop alleen dat de bijen daarna levend en wel weer weg kunnen, want bijen toos....
    daar moeten we zó zuinig op zijn hé
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant. En wat leuk dat je daar echt antwoord krijgt en zelfs nog extra als je meer vragen stelt. Leuk is dat. Het lijkt me trouwens ook een zinnig onderzoek!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om zoiets tegen te komen en extra leuk dat er een mogelijkheid was om meer informatie op te vragen! Het is inderdaad heel interessant om te lezen hoe zo'n onderzoek werkt. Dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O, wat leuk om te weten. Ik heb altijd gedacht dat iemand gewoon een dag in het land zou zitten om zelf waarnemingen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat goed dat je deze student mailde. En wat een interessant onderzoek. Houd je ons op de hoogte als je nog meer te weten komt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk! Jullie komen zo nog wel eens wat tegen... En ik lees ook dat je al weer 4000 er op hebt zitten. Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit is toch geweldig! Wat een hartstikke leuke blog, en ook nog leerzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zeker interessant en leerzaam. En wat goed dat je mailde.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zelfde vraag als bij Dien kwam ook bij mij direct op. Maar ik vrees dat ze er aan zijn voor de wetenschap? Leuk wel dat de student zijn mailadres er bij zette zodat je die mooie uitleg kreeg. Leerrijk en nu zijn wij meteen ook op de hoogte.Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen