maandag 12 november 2018

Verse vijgen.

We gingen naar de verjaardag van mijn broer en mijn broer heeft al jaren een mooie vijgenboom in een grote pot staan. Net voordat we naar huis gingen kwam de boom ter sprake. hij had nog nooit zoveel vruchten gedragen dan dit jaar. Er waren er al veel afgevallen maar er hingen er ook nog aan. Lekker vijgenjam van maken dan zij ik tegen mijn schoonzus, maar dat deed ze niet. Ik mocht ze hebben als ik wou, et voici vier, bijna vijf potjes lekkere jam. Een heel makkelijk recept had ik gevonden.

500 gram verse vijgen, 500 gram geleisuiker, sap van een citroen en ik deed er nog wat stemgember bij uit een potje dat ik nog in de koelkast had staan.

Snijd het topje van de vijgen en snijd ze in vieren. Breng de vijgen met de suiker, het citroensap en de gember in een grote pan met dikke bodem aan de kook. Laat alles enkele minuten doorkoken. Kooktijd tellen vanaf dat alles blijft pruttelen ook wanneer je erin blijft roeren. Schep de jam in goed schoongemaakte potjes en draai de deksel er goed op. Zet de potjes 10 minuten op hun kop, en laat ze daarna afkoelen.
Ik vind vijgenjam heerlijk op nog warm versgebakken brood, mmmmmmmm.

11 opmerkingen:

  1. Gewoon zo uit het vuistje, ook erg lekker.
    We hadden hier een een goed vijgenjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk, je zelfgemaakte vijgenjam. Ik eet ze net als Alet uit het vuistje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is boffen en op deze manier hebben jullie er lang plezier van!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar Ageeth en ik kon ze ook geen dag langer laten liggen, ze moesten zo snel mogelijk worden verwerkt.

      Verwijderen
  4. ohhhhhhhhh dat ziet er erg lekker uit toos,
    vijgenjam als ie niet zó zoet is erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het was dit jaar ook wel een heel goed vijgen jaar! Ik eet ze graag, maar het lukte me niet om ze allemaal op te eten. Dus ik heb ook gedeeld bij familie en vrienden!
    Lekker en gezond!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vervang het citroensap eens door appelsiensap en doe er pruimen bij. Ook overheerlijk! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk, vijgenjam, ik maak ze ook ieder jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmm! En op notenbrood al helemaal feest!

    BeantwoordenVerwijderen