maandag 24 april 2017

Maaskeien.

Vorige week vrijdag fietsten we door de Biessertpolder in mijn geboorteplaats Vlijmen.  De polder fungeert als klimaatbuffer, waarbij natuur en recreatie met waterberging worden gecombineerd. het vasthouden van water en het beheer door lokale boeren helpen de natuur tot ontwikkeling komen. Bij extreem hoog water op de Maas en de Dommel dient de polder als opvanggebied om wateroverlast in 's-Hertogenbosch te voorkomen. We fietsen er vaak doorheen en rijden dan langs dit kunstwerk dat het exacte stroomgebied van de Maas, van de bron tot aan de monding van de rivier in de Noordzee, weergeeft. Het bestaat uit een meanderende muur van Maaskeien. De Maas leverde dus letterlijk het materiaal voor de muur. De plaatsnamen op de weg, ze staan er allemaal op, vanaf de bron tot het einde, verwijzen naar hun ligging langs de loop van de rivier. Het kunstwerk geeft aan dat deze polder niet op zichzelf staat, maar een onderdeel is van het stroomgebied van de Maas. We waren er deze keer maar eens gestopt, er staat niet voor niets een bankje bij. Et voici, mijn blog.

6 opmerkingen:

 1. Mooi uitstapje en mooi gebied zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlijmen is bekend voor ons, mijn man woonde er in zijn vroege jeugd. Nu woont zijn broer er en komen we er dus nog af en toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Mieke, tot mijn zevende jaar woonden wij in oud Vlijmen, daarna verhuisden we naar de Vliedberg, toen een nieuwbouwwijk van Vlijmen. Omdat die wijk dichter bij Nieuwkuyk lag ging ik daarna daar naar de lagere school.

   Verwijderen