zondag 2 oktober 2016

Hop.

Het valt ons op dat er dit jaar heel veel HOP groeit en bloeit, meer dan andere jaren. Elk jaar maak ik wel een krans van hop maar moet dan echt zoeken om het te vinden. Ik weet natuurlijk wel de vaste plekjes waar ik het dan pluk maar nu slingert  het zich werkelijk overal tussen struiken, hagen en bomen door. Laatst zaten we koffie te drinken in een theetuin annex tuincentrum. We hadden pas ergens gelezen dat de tuin ook op maandagochtend open was en dat is fijn want meestal is dan alles dicht en wij hebben toch als we fietsen behoeften aan een koffie en plas pauze. Er was verder niemand en de tuinman, zal ik maar zeggen, kwam gezellig bij ons aan tafel zitten kletsen en dronk ook zijn bakje. Ze serveerden trouwen overheerlijke zelfgemaakte kwarktaart met veel fruit uit de eigen tuin. We kregen het toen over zelfgemaakte jam en dat ik daarvoor fruit in de natuur zocht, zoals vlierbloesem in het voorjaar, bramen en vlierbessen in het najaar. Zo kwamen we ook bij de hop voor een krans terecht. Wist je, zei de tuinman, dat je van hop naast je bed heel goed kan slapen. Nee dat wist ik niet, Je moet de gedroogde hopbellen in een zakje naast je bed leggen, een linnen zakje zei hij er nog speciaal bij. Het is echt waar ( zei de grapjas ) want d'n brouwer stopt het al jaren in het bier en daar val je geheid van in slaap ( haha ).
Toch zit er een kern van waarheid in want zo las ik in mijn kruidenboek dat een aftreksel van gedroogde hop, voor het slapengaan gedronken, bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
Wanneer je de gedroogde bloemen aan gewone thee toevoegt zou dat de eetlust opwekken en zo las ik ook nog, hopbladeren en bloemen leveren een natuurlijke bruine verfstof.
Een plant met mogelijkheden dus.

5 opmerkingen:

 1. Leuk idee, een krans van hop. Ik geloof dat ik het op een van de terrassen onder ons ook heb zien bloeien. Als we terug zijn van ons weekje Spanje ga ik eens zoeken, want ik vind kransen maken zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vriendin had hop in de tuin staan (helaas is ze afgelopen vrijdag verhuisd...) en daar heb ik een krans van gemaakt. Heerlijk! Niet alleen om te doen maar ook om te ruiken.
  Nooit geweten dat je er lekker van gaat slapen. En dat vertel je nu pas (-: Krijg dit jaar nog een slaaponderzoek in het ziekenhuis. Zo tegen Sinterklaas ben ik waarschijnlijk aan de beurt. De hop is het proberen waard.
  Bedankt voor je reactie op mijn blog.
  Groetjes Kakel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja de natuur weet alles, wij mensen moeten daar alleen nog even achterkomen hé :-)
  prachtige hopbellen, ze staan hier vlakbij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hop mooi. Onze eigen aanplant hebben we na een paar jaar verwijderd i.v.m. nare allergische reacties na huidcontact m.n. bij de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke plant, maar een ramp in de tuin. Wij vielen voor die bellen, maar het overwoekert echt alles.

  BeantwoordenVerwijderen