Door de harde wind waren er veel appels gevallen. Vandaar dat ik een tas vol heb gekregen ( bedankt l'autre Toos ) heel aardig ! Gisteren heb ik er "appelcake van de plaat" mee gemaakt. Vroeger, toen we zelf nog een boomgaard hadden, bakte ik hem in het appelseizoen elk weekend. Pure nostalgie dus. Het recept staat in een oud bakboek, ooit gekregen bij de aanschaf van 'n oven, en wij vinden het nog steeds simpel maar lekker. Zo maak je hem.
300gr zachte boter.
275gr suiker.
1 zakje vanillesuiker.
4 eieren.
300gr zelfrijzend bakmeel.
3 eetlepels rode port.
1kg zachtzure appels, wat citroensap en kaneel.
Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker met de mixer tot een romige massa.
Voeg de eieren één voor één toe.
Klop het volgende ei er pas door als het vorige geheel door het deeg is opgenomen.
Spatel het zelfrijzend bakmeel door het boter/suiker/eiermengsel.
Schep er tot slot de port door.
Schil de appels, snijd ze in plakjes, druppel er wat citroensap over en bestrooi met wat suiker en kaneel.
Goed door elkaar schudden, zodat alle appelstukjes geraakt worden.
Schep het deeg op de beboterde bakplaat en leg de appels er dakpansgewijs op.
Schuif de bakplaat middenin de voorverwarmde oven 160º of 145º heteluchtoven.
Bak de appelcake in ca. 50 minuten gaar.
Klinkt goed, merci!
BeantwoordenVerwijderen