De toren is 40 meter hoog en heeft één waterreservoir van 2335 m³. Echt gigantisch, maar liefst 2,3 miljoen liter water kan deze toren opslaan en die watervoorraad is nodig om grote drukschommelingen op het waterleidingnet te kunnen opvangen. Het reservoir is van staal, daaromheen is een mantel van aluminium waardoor hij bij felle zon goed zichtbaar is. De rest is beton.
Deze watertoren is nog steeds in gebruik bij het plaatselijk waterleidingbedrijf, sinds 2006 een onderdeel van WATERNET, een overheidsbedrijf dat zich bezighoud met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer.
In Nederland kwam de eerste Waterleidingwet laat tot stand, pas in 1957. Sindsdien hebben het Rijk en de Europese Unie zich door wet - en regelgeving steeds meer met kraanwater en de voorziening daarvan bemoeid. Op 1 juli 2011 is de verouderde Waterleidingwet vervangen door de Drinkwaterwet. De naam van de nieuwe wet geeft het al aan: het water staat centraal. Dacht eigenlijk dat dat altijd het geval was. De wet regelt zaken als het publieke eigendom van de drinkwatervoorziening, het garanderen van de waterkwaliteit en maatschappelijk en verantwoord ondernemerschap. Drinkwatervoorziening is volgens de wet nu 'een dwingende reden van groot openbaar belang'. De overheid heeft zorgplicht om de bronnen nu en in de toekomst goed te beschermen. Kraanwater is inmiddels het best bewaakte voedingsmiddel van Nederland.
In de toren zelf komt geen personeel, het pompstation is onbemand en word vanaf het station aan de Haarlemmerweg aangestuurd. Naast de watertoren staat een waterpompstation. Voor dit gebouw staat sinds 1997 het beeld "Lady Solid" (ook wel bekend als het "Watermeisje") van CARO BENSCA. De fontein in de tuin van het waterpompstation heeft al vanaf het begin voor veel opheffing gezorgd. Het werk is ontworpen voor het Krugerplein in Amsterdam-Oost. Buurtbewoners mochten hun mening geven over de schetsontwerpen. Een 'stralende vrouw die met gespreide armen de gaven van het leven opvangt'. In de vorm van het water dat langs haar benen loopt geeft ze de 'gaven' aan de aarde terug. De buurtbewoners vonden het beeld aanstootgevend, omdat het lijkt dat de vrouw aan het plassen is. Het waterpompstation vond het beeld bij hun organisatie passen. Zo zie je maar weer, wat de een mooi vind, kan de ander aanstootgevend vinden. Zo is menig kunstwerk in de publieke ruimte onderwerp van hevige discussie.
Deze foto van Lady Solid is van het internet, evenals de teksten.
Nou zeker, smaken verschillen en dat is prima. Ik vind het beeld ook raar. De toren vind ik dan wel weer mooi!
BeantwoordenVerwijderenPrachtige toren en dito beeld. Interessante uitleg over die waterwetten. Ik snap wel dat smaken verschillen over kunst, maar soms vind ik mensen wel erg 'zeiken' 😉
BeantwoordenVerwijderenWat een dominante, aparte toren deze keer.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het beeld niet zo bijzonder dat ik erover zou klagen. Maar misschien was het leuker geweest als ze tussen fonteinen stond.
Mooie toren maar het beeld vind ik maar zozo. Interessant stuk over die waterwetgeving, inderdaad, heel belangrijk. Wat zouden we zijn zonder schoon drinkwater.
BeantwoordenVerwijderenDeze watertoren springt er wel uit i.v.m. andere... Ik dacht eerst dat er een echte vrouw stond en vond haar zo raar uit de ogen kijken. Toen ging ik de tekst lezen...
BeantwoordenVerwijderen