Het was al een hele tijd geleden dat we de Maas en Waalroute hadden gereden, lockdown, horeca gesloten, weet je nog ? Afgelopen vrijdag was het weer zover, prachtig weer en terrassen open zodat je ook fatsoenlijk naar het toilet kunt. Als ik er goed over nadenk, dan is dat eigenlijk het enige wat ik in heel de coronatijd heb gemist. Je kunt wel 'n keer de bosjes induiken, maar daar had ik afgelopen winter écht totaal geen zin in. Maar goed, er was een nieuwe boomhut gebouwd langs de route, mooi hoor in die oude knotwilgen.Er stond een groepje schapen onder de boomhut, maar toen ik de foto ging nemen, namen ze de benen. Nou ja ze mogen toch nog wel op mijn blog hoor. Een eind verder, weer een nieuwe boomhut, men is actief bezig geweest daar langs de dijken. Ook een mooie hoor, helemaal om enkele boomstammen heen gebouwd. En dan zeg je misschien hé, het zouden er toch drie zijn, tja maar DEZE BOOMHUT , ook op de route, had het loodje gelegd. Jammer maar helaas, het zat er ook wel aan te komen hoor. Ach wie weet komt er wel weer een nieuwe, we houden het in de gaten.
zondag 30 mei 2021
vrijdag 28 mei 2021
Crea 2021 - Alfabet - week 11 - K - Katoen.
, een hele mooie plant vind ik het. Bij onze dochter stond in een vaas zo'n tak en die kon ik even gebruiken om foto's van te nemen. Ze had nog een paar losse bollen liggen ook en die mocht ik uit elkaar pluizen. Toen ik de katoenbol uit elkaar ging trekken, om in te plakken, merkte ik dat er harde pitjes in zaten. Die pitjes heb ik er uitgehaald, veel te dik om in te plakken, maar heb ze rechtsonder op de bladzijde gelegd om te laten zien, evenals het omhulsel (linksboven) waar de katoenbol in zat. Ik vraag me af of dat het zaad is en of ik daar een plantje uit kan laten groeien. Tussen de héél oude kaartjes stopwol, nog van mijn moeder geweest, vond ik ook een kaartje splijtkatoen, geen idee wat ze daar mee heeft gedaan, maar voor mij kwam het nu van pas. Het zal toen vast nog geen FAIRTRADE katoen zijn geweest en Joost mag het weten hoeveel kinderarbeid daar aan te pas is gekomen. Gelukkig wordt daar wat aan gedaan, al is het nog lang niet de wereld uit. Bij de twee linken vind je informatie (Bron Wikipedia).
maandag 24 mei 2021
Verjaardagsbloemenmandala.
donderdag 20 mei 2021
4000 km.
dinsdag 18 mei 2021
Fietsen over de dijk.
vrijdag 14 mei 2021
Crea 2021 - Alfabet - week 10 - J - Judaspenning.
zondag 9 mei 2021
Vandaag.
Het is 's-morgens nog best koud op de fiets, maar vandaag.......heerlijk. We fietsten vanmorgen om negen uur zomaar weg in ons fiets shirt, niks fleece jack, handschoenen of muts. We gingen naar een van onze lievelingsterrassen en onderweg kwamen we een paar dinge tegen die we eerdere keren nog niet zagen, zoals dit houten manneke. Volgens mij is hier de tuin pas veranderd, vandaar natuurlijk. Nog een houten figuur, op een plek waar we altijd stoppen om een banaan te eten, dus die ligt hier ook nog niet zo lang.Wat ook opviel vandaag, was de bloeiende judaspenning, overal her en der in tuinen, maar vooral zomaar in het wild, langs de kant van de weg. Paars, maar ook wit en waar de witte staat ga ik ont houden, want die wil ik in de tuin. In het najaar er op af dus om de penningen te plukken en het zaad te oogsten.
donderdag 6 mei 2021
Watertoren 41. Berg en Dal.
Mook, Groesbeek, Berg en Dal, heerlijk om daar te fietsen en zeker wanneer je er dan ook nog een mooie watertoren kunt fotograferen. De watertoren in Berg en Dal is gebouwd in 1929 en heeft een waterreservoir van 110 m³ en is 37,6 m hoog. A. Busselaar en J.H.J Kording zijn de architecten. De bouwstijl is Expressionistisch en het reservoir is van het type, betonnen vlakbodem. De toren staat aan de, hoe leuk, aan de Watertorenweg (wat was er het eerst ?) en is nog steeds in gebruik voor de drinkwatervoorziening. Het water wordt betrokken uit een, op de Kwakkenberg in Nijmegen-Oost gelegen, waterreservoir, dat gevoed wordt door het water van de Berg en Dalse stuwwal. Jaren geleden onderzocht men de kwaliteit van drinkwater in Nederland. De uitkomst was dat Berg en Dal het lekkerste drinkwater van heel Nederland kent.
Bron: Wikipedia.
Op de watertoren hangt een plaquette die herinnert aan een medewerker van het waterbedrijf, die als soldaat in de meidagen van 1940 om het leven is gekomen. Op de plaquette staat de tekst:
Ter gedachtenis aan
J.TH.Arts
de eerste fitter-monteur
van ons bedrijf die op
12 mei 1940
op de Grebbeberg zijn
leven gaf voor het
Vaderland.
woensdag 5 mei 2021
Tussen lunch en Zevenheuvelenweg.
Na de verjaardaglunch fietsten we nog een eind verder, zodat we over de Zevenheuvelenweg, bekent van de Vierdaagse, weer naar huis konden. We vinden dat altijd leuk om te doen, klimmen en zóéffff weer dalen om met een beetje bijtrappen weer bijna boven te komen bij de volgende heuvel, gaaf hoor ! En nu, snap niet dat we het nog nooit eerder zagen, stond daar een heuse boomhut. Leuke verrassing toch, het toetje na de lunch zal ik maar zeggen ;-)
Ik weet niet of er in gespeeld wordt door kinderen, want we zagen er alleen maar enkele kippen op het erf.maandag 3 mei 2021
Koninklijke koekjes.
ALFAJORES DE MAICENA
300g maizena - 200g bloem - 150g suiker - 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat) - 2 afgestreken tl bakpoeder - het merg van een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder - de geraspte schil van 1 citroen - eventueel 2 el citroensap - 200g roomboter (op kamertemperatuur) - 4 eierdooiers - 1 tl cognac.
Nodig voor de vulling: dulce de leche (1blikje - 397g - gecondenseerde melk - geraspte kokos.
BEREIDING.
Verwarm de oven voor op 160º C en bedek een bakplaat met bakpapier - roer in een kom de maizena, bloem, suiker, baksoda, bakpoeder, het vanille-merg en de geraspte citroenschil door elkaar.
voeg vervolgens de zachte boter, eierdooiers en cognac toe en kneed met je handen tot een stevig deeg. Vorm een bal en laat dit in een kom een uur rusten. Lukt het vormen van een bal niet, voeg dan 1 of 2 eetlepels citroensap toe.
Rol het deeg uit met een deegroller en steek met een glas of een koekjesvorm rondjes uit het deeg.
Kies voor rondjes met een diameter van ongeveer 4 centimeter en een halve centimeter dik.
Leg de rondjes op de bakplaat, maar niet te dicht tegen elkaar en bak 10 tot 12 minuten tot de koekjes licht verkleuren. Laat ze vervolgens afkoelen.
Smeer een laagdulce de leche op een koekje en plak een ander koekje hier bovenop. Rol de plakkerige zijkanten van het samengestelde koekje door de kokosrasp. NB: Zo maak je dulce de leche - zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder water staat. Breng het water aan de kook, zodra het kookt het vuur laag zetten zodat het water net tegen de kook blijft. Laat 3 uur zo pruttelen en daarna volledig afkoelen.
Lekker hoor !
zaterdag 1 mei 2021
Jarig.