woensdag 4 maart 2020

Watertoren 1.

En weer was het vandaag ideaal om te fietsen. Het zou bewolkt zijn, maar droog en de wind stond gunstig vanuit Vught waar een achternicht van mij woont. Ik had voor haar een jasje gerepareerd en dat konden we mooi even gaan brengen. We werden getrakteerd op een lekker Brabants worstenbroodje bij de koffie en we kletsten even gezellig bij. We reden terug over 's-Hertogenbosch waar we langs deze prachtige oude watertoren kwamen. De watertoren is op een na de oudste watertoren van Noord-Brabant. De directe aanleiding voor de bouw en de aanleg van een voorziening van schoon drinkwater was de cholera-epidemie van 1866. In de stad vielen toen relatief veel slachtoffers. De jaren daarna werd er nagedacht over een betere drinkwatervoorziening omdat waterputten, stadspompen en het gebruik van oppervlaktewater de ziekte hielpen verspreiden. Toen in 1883-1884 een nieuwe epidemie dreigde, zette het stadsbestuur vaart achter de plannen en in 1885 begon men met de aanleg van een waterleidingnet.
Een watertoren was nodig om de druk op het leidingnet te houden en verschillen in de vraag op te vangen. De toren is 30,84 m hoog en heeft twee waterreservoirs van 180m3. De toren wekt de suggestie een verdedigingstoren te zijn. De keuze voor de vormgeving heeft waarschijnlijk veel te maken gehad met de ligging vlak bij de stadsmuren.
De watertoren is het ontwerp geweest van J.Kalff, architect en directeur van de Bossche Dienst Gemeentewerken.
De watertoren is in 1974 buiten bedrijf gesteld en is nu een rijksmonument.
Er is nu kantoorruimte in en op de begane grond is een café, dus wie weet wordt dit nog wel eens onze plek om te gaan lunchen.


9 opmerkingen:

 1. Een vierkante watertoren, die zie je niet zoveel volgens mij. Mooie details en leuke nieuwe bestemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo fijn dat ook deze monumenten bewaard blijven en een andere bestemming krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al weer zo'n mooi voorbeeld van niet afbreken, maar hergebruiken. Een watertoren is zo karakteristiek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkend. Mooi dat het ontwerp is aangepast bij de plaats waar het staat. En heel fijn, dat hergebruik van de toren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé! Ik zie er een gezichtje in! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Watertoren ken ik natuurlijk wel, maar de geschiedenis ervan niet, weer wat geleerd :)
  Als klein kind, ging je bij de deur luisteren, dan hoorde je het water lopen :) Groetjes en tot morgen bij het woord, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig bewaard gebleven en dan die mooie boog boven die deuren, art deco.

  BeantwoordenVerwijderen