zaterdag 8 februari 2020

Bomen en boompjes.

Het was gisteren weer zo'n dag waarop je echt niet binnen kunt blijven. We fietsten een route en die viel best tegen, tenminste de heenweg, en de plek waar we koffie dronken was ook niet je van het. Maar, wanneer we hem niet hadden gefietst, dan hadden we deze leuke boom niet gezien.
Het blijkt de allereerste windboom in Nederland te zijn en staat op een rotonde. Hij doet hetzelfde als sommige torenhoge turbines. maar dan op bescheiden schaal.
De 36 molentjes gaan door de wind draaien en genereren dan stroom voor de vier lantaarnpalen op de rotonde. Bij optimale wind kan de elf meter hoge boom een vermogen leveren van max. 10,8kw. Dat is een schijntje vergeleken bij moderne turbines, maar voldoende voor 80 procent van de energiebehoefte van een gewoon huishouden. De windboom heeft meer een symbolische waarde als echte productie-opbrengst. Het betreft een cadeau aan Bernheze van de bedrijven die de nieuwe entreeweg vanaf kanaalweg N279 naar Heeswijk-Dinther mochten maken.
De windboom komt uit Frankrijk en er staan er nu ongeveer 40, in Frankrijk zelf en in Zwitserland, Gibraltar en de Verenigde Staten. HIER is te zien hoe hij draait.

We zijn meteen op de terugweg ook maar even langs een van de zonnebomen gefietst die al jaren in Oss staan.
Voor de Weg van de Toekomst zijn acht unieke zonnebomen ontworpen met zonnepanelen die de energie leveren voor de verkeerslichten, de wegverlichting en de pompen in de tunnels. De zonnebomen staan op verschillende plaatsen direct langs de weg en zijn duidelijk zichtbaar. Op een in de middenberm geplaatste display kunnen weggebruikers zien hoeveel energie opgewekt en verbruikt is.

Dan meteen ook maar even wat foto's maken van de boompjes bij ons dorp. Tenminste ik noemde het altijd boompjes maar op het informatiebord zegt men dat het zonnebloemen zijn waar zonnepanelen inzitten. De 44 zonnebloemen leveren 14.960 kw per jaar. Dat is energie voor 4 huishoudens. De schuine wegkanten met de zonnebloemen en sloten zijn aangelegd op de plaats waar vroeger een oud pad tussen Berghem en Oss lag. Rondom het zonnebloempark is deze weg als wandelpad teruggebracht. Het zonnebloempark is niet toegankelijk, het wordt beheerd als natuurgebied. Begrazing met schapen helpt bij de ontwikkeling naar een bloemrijk weiland. Al met al was het nog een leerzame fietstocht ook.






14 opmerkingen:

  1. Haha, ja zo is het. Als je er op uit trekt, zie je, ook als het tegenvalt, altijd toch wel IETS moois, leuks, origineels. Zaken die je niet ziet als je binnen blijft. Zonne- en windbloemen.. ik had die nog nooit gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat leuk toos, heel bijzonder om te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk dat er op een creatieve manier energie opgeleverd wordt! Het ziet er futuristisch uit, maar het is hedendaags. Misschien is het wennen voor sommige mensen, maar ik houd hier wel van ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed bezig daar. In het landschap is het wel even wennen, maar gelukkig laat het kerkje zich ook nog zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een goed idee: kunst, en stroom opwekken voor de lantaarnpalen e.d. ter plekke.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel bijzonder om te zien, en het ziet er best wel vriendelijk uit,
    plus het heeft een mooie functie. Hoop dat de windboom met zijn bewegelijke bladeren vandaag niet te lijden heeft gehad van de enorme storm die o.a over Nederland raast.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk allemaal. Ik ben er nog nooit eentje tegengekomen, wordt wel eens tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat gaaf, nog never nooit gezien! Het is altijd leuk meefietsen met jullie, want zo zie ik nog eens wat (als verstokte huismus...)

    BeantwoordenVerwijderen