woensdag 22 januari 2020

Gewoon mooi 2

Nog even terug naar mijn vorige blog bericht. Ik dacht, gewoon mooi, simpel en genieten, maar zo simpel was het niet. Ik schrok eigenlijk een beetje van een reactie, besloot, op onderzoek te gaan en vond toen deze informatie.
In de Maashorst wordt nl het meest gevarieerde en soortenrijke boslandschap op de Brabantse dekzanden nagestreefd. Dat wil zeggen dat de monotone aangeplante dennenbossen in 2050 zijn veranderd in een natuurbos waar  boom-en struiksoorten hun natuurlijke plaats innemen: lindebossen met eik en haagbeuk op de rijkere gronden, elzenbroekbossen in de wijstgebieden, eikenbossen met berk op voedselarme gronden en op de zeer arme droge stuifduinen dennenbossen (met paddenstoelen en korstmossen).
Om dit doel te bereiken wordt een dunning uitgevoerd, er worden bomen weggehaald om de overige bomen in het bos meer groeiruimte te geven.
Wij zagen al vaker dat er verschillende bomen gekleurde markering hadden op de stam, maar wisten eigenlijk niet wat dat inhield. Nu weten we dat men dit "blessen" noemt, kijk weer wat geleerd.
De kleur of plaats van de markering vertelt precies wat de bedoeling is.

Oranje = bomen die men moet gaan kappen.

Groen = bomen die zijn aangewezen voor het netwerk van Oude, Aftakelende en Dode bomen (OAD). Deze bomen worden nooit meer gekapt en kunnen dus uitgroeien tot oude bomen. Ze zullen uiteindelijk op natuurlijke wijze afsterven en zijn dan waardevol voor veel planten en dieren, waaronder insecten, paddenstoelen, mossen korstmossen en vogels zoals spechten.

Oranje 'R' onderop de stam = bomen die ze gaan "ringen".
Om op korte termijn dood hout in de bossen te krijgen, worden er bomen aangewezen waarbij de bast aan de onderzijde wordt doorgezaagd zodat de boom afsterft. Op die manier krijgt men 'staande', dode bomen in het bos die versneld waardevol zijn voor de hierboven genoemde soorten. Niet alleen als voedselbron, maar ook als nestgelegenheid. Dood hout leeft dus !

Dan worden er nog bomen omgeduwd en wel, binnen het begrazingsgebied. Hierdoor ontstaan open delen in het bos. De omgeduwde bomen zullen uiteindelijk afsterven en dragen zo bij aan de natuurwaarde in de bossen.
Bij het uitkiezen van bomen die een functie krijgen als "dood hout", staat de veiligheid van de bezoekers van het bos altijd voorop. Zo worden er bomen om te ringen, nooit aangewezen direct langs het fietspad. Het omduwen van bomen gebeurt alleen binnen het raster en het begrazingsgebied.
Hopelijk kunnen we nog jaren heerlijk daar fietsen en misschien ook nog een beetje de groei meemaken van een gevarieerder boslandschap.
Informatie van de gemeente Uden.



7 opmerkingen:

  1. mooie uitleg Toos, ik weet dat ik je heb laten schrikken.. sorry daarvoor, veel mensen weten het niet, maar er is onlangs een biomassa centrale open gegaan, die verstookt 17 vrachtwagens aan hout?? per dag.. geeft meer CO2 uitstoot, overheidsinstanties, vertellen zóveel sprookjes, dat ik niet meer weet wie ik kan en mag geloven... mijn vertrouwen is zoek, gezonde bomen zijn de longen van onze samenleving, en de mooie verhalen die ze er aan vastplakken, moeten we maar geloven... sorry Toos, misschien schrik je nu weer van me, maar ik heb téveel gelezen, gehoord, en gelezen, om nog alles voor zoete koek te slikken, je bent een topper dat je naslag doet <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja soms hè Dien wordt je er moedeloos van ik snap je wel, maar probeer toch een beetje hoop te houden. Er zijn ook nog wel mensen die het goed met onze wereld voorhebben, alleen zijn die te lang niet gehoord/geloofd.

      Verwijderen
  2. Ik heb ook eigenlijk nooit precies geweten wat de verschillende kleuren stippen betekenden. Weer wat geleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor de uitleg, Toos. Goed om te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat goed dat je dit uitgezocht hebt. Er zijn natuurlijk altijd twee kanten aan een verhaal. Wat voor de een goed is, pakt voor de ander slecht uit. Soms is het ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. Wat ooit een goed idee leekt blijkt later helemaal niet meer zo goed. En dan moet je plannen en ideeën gaan aanpassen.

    Maar los daarvan. Het blijft een mooi beeld dat opgestapelde hout.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer iets geleerd :)
    Maar weet je Toos, ik snap wel wat Klaproos schrijft hoor, maar soms willen we ook even 'gewoon' genieten. Als je steeds stil staat bij alles wat niet goed is :( Dan kun je bijvoorbeeld ook niet meer genieten van de tomaten want daar zit iets op, een mandarijn is geverfd, de sla hebben ze te snel laten groeien!! De mais en het koren zijn gemanipuleerd. Oke, oke ik weet het maar soms wil je het ook even niet weten.
    Mooie foto's, toen wij op vakantie waren in Duitsland zagen we ook van die mooie stapels met bomen. Groet Anita
    PS de hartjes actie met Valentijnsdag was een succes bij de Plus :)

    BeantwoordenVerwijderen